Pretraga

Gradi se nova sinagoga, Židovski centar s kafićem, dječjim vrtićem i muzejom

A- A+

Postoje izgledi da bi Zagreb ponovno mogao dobiti sinagogu u centru grada. Sinagoga bi se trebala nalaziti u Praškoj ulici, na mjestu stare koja je srušena za vrijeme Drugog svjetskog rata. Shodno tome, Grad Zagreb donio je Program za izradu urbanističkog plana. Dugo su vapaji Židovske općine za izgradnjom sinagoge i Židovskog centra prema gradskoj vlasti bili neuspješni, ali možda je i tome došao kraj. Stari plan izgleda sinagoge i pripadajućeg centra uključuje izgradnju nadzemnih i podzemnih garaža, muzej, kafić i dječji vrtić. Sve bi se smjestilo na površini od 10,600 četvornih metara.

Mjesto buduće sinagoge u Praškoj 7 Ramona Ščuric1

Mjesto buduće sinagoge u Praškoj 7 | Foto: Ramona Ščuric

Na službenim stranicama Grada Zagreba osvanula je potvrda da je zbog iskazanog interesa Židovske općine Grad izradio Program za izradu urbanističkog plana uređenja Trg bana Jelačića – Petrinjska – Amruševa – Trg N. Š. Zrinskog – Praška. U urbanistički bi plan trebala biti uključena i izgradnja nove sinagoge u Praškoj 7. Upravo na mjestu gdje se nalazila stara sinagoga, srušena za vrijeme NDH.

Gradski ured za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost te Gradski ured za upravljanje imovinom i stanovanje pozitivno su se očitovali o Programu koji uključuje novu sinagogu u samom centru Zagreba. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode dostavio je konzervatorske smjernice.

Program za izradu urbanističkog plana donesen je u suradnji s ovlaštenom diplomiranom arhitekticom i urbanisticom Tenom Žic i stručnim timom Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba.

Izdvojeni članak

[FOTO] Znate li gdje se nalazi najveća sinagoga u Europi?

O izgradnji nove sinagoge pričao je još 2006. godine tadašnji premijer Ivo Sanader. Po njegovim je riječima izgradnja nove sinagoge ‘naš dug prema našoj povijesti.’ Tada su iz Židovske općine poručili da će oni i Grad sufinancirati  gradnju do četiri tisuće četvornih metara prostora sinagoge i Židovskog centra. Unatoč velikim riječima i obećanjima, gradnja nikada nije započela.

Godine neuspjeha

Prema napisima portala jutarnji.hr, predstavnici Židovske općine su nakon toga još u nekoliko navrata zagrebačkoj gradskoj vlasti uputile apele za izgradnju Židovskog centra. Najprije u prosincu 2014. godine gradonačelnici Sandri Švaljek, dok je Milan Bandić bio iza rešetaka. Zatim se to dogodilo i 2015. godine kada je premijer bio Zoran Milanović. I tada je epilog bio neuspješan.

Mjesto buduće sinagoge u Praškoj 7 Ivor Kruljac1

Mjesto buduće sinagoge u Praškoj 7 | Foto: Ivor Kruljac

Posljednji plan izgleda Židovskog centra također datira još iz 2015. godine jer novi još nije osmišljen. U starom je predviđeno da se centar sastoji od sedam nadzemnih i tri podzemne garaže sa 130 mjesta. Tu bi još bio muzej posvećen povijesti zagrebačkih Židova, kafić i dječji vrtić. Veliki dio od 1528 kvadrata predviđen je za uredske prostore Židovske općine Zagreb. Sama sinagoga imala bi 200 sjedećih mjesta i rabinov ured. Ukupna veličina cijelog prostora bila bi 10,600 četvornih metara.

Staru sinagogu u Praškoj ulici srušile su Ustaše za vrijeme NDH. Obrazložili su to činjenicom da se sinagoga ne uklapa u urbanistički plan grada. Kada je Drugi svjetski rat stigao u Hrvatsku, Zagreb je brojio oko jedanaest tisuća Židova. Kraj rata dočekao je svaki peti. Stara sinagoga rušena je od jeseni 1941. do kasnog proljeća 1942. godine.

U obnovi je i koprivnička sinagoga, jedina u Hrvatskoj koja je preživjela Drugi svjetski rat. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap