Pretraga

Kreće obnova koprivničke sinagoge: Radove vrijedne preko dva milijuna kuna izvodi zagrebačka tvrtka

A- A+

Kreće su u obnovu koprivničke sinagoge. U prostorijama Kulturnog centra prim. dr. Krešimir Švarc je potpisan ugovor između Grada Koprivnice i tvrtke SUB VISION d.o.o. iz Zagreba, koja će biti izvođač radova. Projekt je vrijedan preko dva milijuna kuna, a financirat će se iz bespovratnih sredstava.

Koprivnička sinagoga

Koprivnička sinagoga, foto: Grad Koprivnica

Ministarstvo kulture i medija je odobrilo 2.474.106,25 kuna (s PDV-om) za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite sinagoge. Predstavnik projektanata Mirko Patrčević istaknuo je kako se radi o građevinskom zahvatu, odnosno sanaciji na nosivoj konstrukciji u cilju poboljšanja postojeće nosivosti i stabilnosti zgrade.

Na samom potpisivanju ugovora je bio i koprivnički gradonačelnik, Mišel Jakšić, koji je rekao kako sinagoga govori o otvorenosti koprivničkog duha i o tome da je Koprivnica grad koji ima snažan građanski duh, grad koji je spreman prihvaćati različitosti.

– Ovo je izuzetno važan i značajan događaj za kulturnu ponudu i baštinu našega grada. Lagana obnova koja traje već 15-ak godina sada dobiva svoj puni tempo. Uvjereni smo da će nakon ovoga sinagoga dobiti jedan potpuno novi sjaj i pokazati sve ono što želimo i imamo u našim vizijama da bi sama sinagoga trebala predstavljati u budućnosti za sve naše Koprivničanke i Koprivničance, rekao je gradonačelnik Jakšić te nadodao kako smo svo zajedno jako vezani uz sinagogu.

Izdvojeni članak

[FOTO] Znate li gdje se nalazi najveća sinagoga u Europi?

Jedina sinagoga koja je preživjela Drugi svjetski rat

Napomenuo je i kako su svi zajedno jako vezani uz sinagogu, ali i istaknuo da je to jedina sinagoga u Hrvatskoj koja je preživjela strahote u Drugom svjetskom ratu. Zaključio je kako je to jedan dokaz da se u Koprivnici otvorenije i uljudnije živi. Uz SUB VISION, na projektu će raditi i pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru, Milan Pezelj, koji će provoditi nadzor nad radovima.

– Potresi na Banovini donijeli su dodatna konstrukcijska oštećenja te će se zbog toga građevina morati sanirati cjelovitom konstrukcijskom sanacijom te se nadam da ćemo to uspjeti do kraja. Isto tako, nadam se da su ova sredstva iz Fonda solidarnosti samo početak njenog dovršenja i stavljanja u punu funkciju, kazao je Pezelj.

Copy link
Powered by Social Snap