Pretraga

Hoće li ovo promijeniti način na koji funkcionira zračni promet? Otvoren prvi ‘aerodrom’ za leteće automobile

A- A+

Leteće aute već dugo vremena čekamo, a čini da bi uskoro mogli postati stvarnost. Prošli tjedan se otvorio tako i Air-One Urban-Air port, poznat i kao prvo okupljalište letećih taksija.

Urban-Air Port, foto: Instagram

Kako piše Architectural Digest, luka je otvorena u Coventryju u Engleskoj, a trenutno više služi kao model, negoli prava luka. Smatra se da će upravo ona biti uzor za više od 200 električnih vertikalnih luka za polijetanje i slijetanje koje se planiraju izgraditi diljem svijeta. Bespilotne letjelice s nultom emisijom će prevoziti putnike i prevoziti teret, što bi moglo dovesti do ‘zelene revolucije zračnog prijevoza’.

Glavna namjera ovog ‘aerodroma’ je zapravo pokazati izvedivost globalne mreže sličnih luka, koje bi se mogle izgraditi na kopnu ili na vodi, pa čak i na nekim ‘zanimljivijim’ lokacijama, kao što je vrh nebodera. To bi itekako donijelo promjenu jer bi ‘vertiportovi’ mogli doseći područja koja su trenutno nedostupna.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli evtol insights (@evtolinsights)

Osim toga, onečišćenje zraka bi bilo niže nego što je trenutno. Koristili bi se ne samo za putovanja i dostavu paketa, već i za upravljanje hitnim situacijama, ali i sigurnosne i obrambene operacije.

Izgrađen je u samo jedanaest tjedana i ima radijalni dizajn, sveukupne površine od 17.000 četvornih stopa koja je podijeljena u zone. Tako postoje teretno i logističko središte, hangar za vozila, područje za sigurnosne preglede i zapovjedno-kontrolni centar, kao i salon za putnike, kafić i maloprodajna mjesta. Te zone su ‘usidrene’ kružnom platformom koja se po potrebi podiže i spušta.

Izdvojeni članak

‘Plutajući’ aerodrom koji tone: Samo je pitanje vremena kada će nestati pod morem

Urban-Air Port je rekao da će Air-One pokazati kako namjenski izgrađena zemaljska infrastruktura može ispuniti potencijal napredne zračne mobilnosti – tvrtka je rekla da očekuju da će vrijednost ovog tržišta dosegnuti bilijun dolara u sljedećih dvadeset godina.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Forza Projects (@forzaprojects)

Izvršni predsjednik Ricky Sandhu nazvao je otvaranje Air-Onea ‘ključnim trenutkom za novo doba transporta’. Trenutno su u procesu gradnje i ostali vertiportovi u SAD-u, Australiji, Južnoj Koreji, Francuskoj, Njemačkoj, Skandinaviji i jugoistočnoj Aziji.

– Automobili imaju ceste. Vlakovi imaju tračnice. Avioni imaju zračne luke. Sada, električni zrakoplovi za vertikalno polijetanje i slijetanje (eVTOL) imaju gradsku zračnu luku, rekao je Sandhu.

Copy link
Powered by Social Snap