Pretraga

Znate li zašto Britanci imaju dvije pipe?

A- A+

Ukoliko ste putovali u Veliku Britaniju mogli ste se neugodno iznenaditi otkrivši kako ćete se umivati ili ledenom ili pak kipućom vodom. Naime Britanci imaju dvije odvojene pipe, a čak postoji i zakon kojim im se zabranjuje miješanje hladne i tople vode.

Foto: Unsplash

Ako ste boravili u Ujedinjenom Kraljevstvu mogli ste vidjeti kako u gotovo svakoj kući postoje dvije odvojene pive. Razlog leži u tome što je u 19. i 20. stoljeću izgrađena velika većina objekata, no tada je jedina voda s kojom su se snabdijevala kućanstva bila ona hladna. Dovod tople vode bio je omogućen tek naknadno zbog čega su samo dodane dodatne slavine.

No, ne samo to – u Velikoj Britaniji zakonom je zabranjeno koristiti mješovite slavine. Naime, u cijeloj zemlji postoji sustav centralnog grijanja, a u svakoj kući je plinski stup kojeg Britanci nazivaju centralno grijanje. Ranije je cilindar bio obvezni dio kotla, a voda koja prolazi kroz nju mogla je zastati u tom djelu kotla te bi cilindar mogao hrđati, što bi učinilo vodu neprikladnom za piće, zbog čega je bilo potrebno uvesti zakon kojim se zabranjuje miješanje hladne vode, koja je pogodna za piće.

Izdvojeni članak

Kućanice u 80-ima bile su vodoinstalaterke, malerice i električarke: Sve ih je naučio jedan zaboravljeni priručnik

Osim tehničkih razloga Britanci imaju i ekonomsko objašnjenje. Tako mnogi navode kako kada pokušavamo popraviti i pogoditi pravu temperaturu vode, trošimo mnogo više vode za razliku kada koristimo dvije odvojene slavine. Tada se sva voda miješa u umivaoniku u dovoljnoj količini za pranje ruku te se potroši tek onoliko vode koliko je potrebno.

 

Copy link
Powered by Social Snap