Pretraga

Kućanice u 80-ima bile su vodoinstalaterke, malerice i električarke: Sve ih je naučio jedan zaboravljeni priručnik

A- A+

Na koji način oličiti stan, kako popraviti kotlić i što napraviti kada kapa voda iz slavine pitanja su na koja je znala odgovor gotovo svaka domaćica još 80-ih godina prošlog stoljeća.

knjiga za svaku ženu

Knjiga za svaku ženu: Korice | foto: Josipa Vrankulj

Knjiga za svaku ženu iz 1983. godine predstavljala je priručnik koji je za svrhu imao domaćicama olakšati brigu oko kuće te ih savjetovati o svemu što je potrebno kako bi kućanstvo savršeno funkcioniralo.

Jedno od poglavlja u knjizi je i “Uradi sam” u kojem autor govori kako je tehnika toliko napredovala da su mnogi poslovi koji su do tada smatrani kao izrazito muški prešli u žensku domenu.

– Presvlačenje zida pločicama ne može se ubrojiti u prljavi posao i žena ga može lako obaviti, objašnjava u samom uvodu autor.

Što joj je bilo potrebno od alata i koje poslove tehničke prirode je mogla obaviti svaka žena, pročitajte u nastavku.

Potreban alat u kući

– Svako kućanstvo mora imati: metar, čekić, 1-2 vrste kliješta, 1-2 vrste odvijača, svrdlo, turpiju, pilu, lopaticu (špahtl), škare, više vrsta čavala i vijaka, zalihu osigurača, žice, ljestve, a ostalo prema potrebi.

Od ostalih pomagala preporučljivo je da ormar za alat sadrži: špirit, sredstva za čišćenje, strojno ulje, ljepilo za drvo, ljepilo za porculan, kredu itd.

Bojanje zidova

Nakon što su čitateljice upućene u potrebne alate objašnjeno im je na koji način bi se ispravno trebali bojati zidovi.

Bilo da je riječ o farbanju zidova ili drvenih površina, u knjizi je detaljno objašnjen radni proces I Knjiga za svaku ženu, 1983.

– Prije nego obojite zidove, dobro ih očetkajte posebnom čvrstom četkom da biste uklonili sloj prašine. Zatim spužvom, vodom i sapunom operite površinu zida, oslobađajući je od prljavštine i masnoće. “Špahtlom” i gipsom ispunite rupe u zidu i nivelirajte oštećene površine.

Započnite sa stropom. U tu svrhu upotrijebite kist ili valjak, no bolji je valjak, jer manje prlja i daje čistiji i bolji namaz. Za vrlo uske površine i kutove upotrijebite tanji plosnati kist. Bojenje započnite uvijek paralelno s prozorom, povlačeći četku s lijeva udesno. Povlačite namaze duge oko 70 cm, jer to najmanje umara ruku. Posljednji, završni sloj boje mora biti postavljen u smjeru pada dnevne svjetlosti, dakle od prozora prema unutra, navodi se u knjizi.

Postavljanje tapeta

Tapete su 80-ih bile veliki hit te ne čudi da se postavljanje istih našlo na drugom mjestu kada su u pitanju kućni radovi.

– Tapete ne može postavljati na zid jedna osoba, jer je vrlo važno za opći izgled da budu nalijepljene točno uz rubove i da ti rubovi budu nevidljivi. Zato prionite na posao ako imate nekoga da vam pomogne. Sami nikako!, upozorava autor.

Lakiranje starih vrata

Udahnuti novi život starim vratima nije ni danas jednostavan posao, zato je kod tog kućanskog projekta navedeno nekoliko koraka koji se nisu smjeli preskočiti ukoliko bi se čitatelj htio upustiti u ovaj posao.

– Uklanjanje starih slojeva laka
– Popravak oštećenih mjesta
– Brušenje i temeljno bojenje
– Površinska obrada
– Međubojenje i završno lakiranje

Što napraviti kada voda kapa iz slavine?

Za posao za koji se i danas nerijetko zove vodoinstalatera 1983.  smatralo se kako bi ga uz malo truda mogla napraviti svaka domaćica.

– Voda kapa najčešće kad se izliže propusna gumica. Prije nego što ćemo popravljati slavinu treba zatvoriti glavni ventil, a zatim slavinu s ključem ili kliještima odviti i izmijeniti istrošenu gumicu. Na ovaj se način popravljaju stare i nove slavine. Ipak, poželjno je da se jednom pogleda kako to radi stručnjak da ne biste načinili kakvu grešku, upozorili su one koji su željeli otkloniti kvar u kućnoj radinosti.

Popravak vodovodne slavine

– Pri popravku slavine najprije treba pronaći prvi propusni ventil ispred slavine, koji treba zatvoriti (pritegnuti). Odvijamo prikladnim ključem ulijevo poklopac na slavini na kojem je vreteno s ručkom, a može nam poslužiti i francuski ključ. Na vretenu se nalazi s donje strane, koja ulazi u tijelo slavine, okrugla pločica s klinom i vijkom na koju je privijena brtva pomoću podložne pločice i matice. U slavinama koje cure ona je u većini slučajeva istošena i treba je izmijeniti. Brtva (gumica) može se kupiti u svakoj trgovini gumenih proizvoda.

Zatim je treba staviti na mjesto gdje je bila stara istrošena brtva. Kad smo je nataknuli na vijak, stavimo podložnu pločicu i pritegnemo je maticom. Pošto smo to uradili, pritegnemo poklopac s vretenom na njegovo mjesto u slavini, odnosno u tijelo slavine, i uvijemo normalno ručicom, kao da se zatvara voda. Nakon toga odvijemo propusni ventil, objašnjava se u knjizi.

Popravak kotlića

Jedno od upozorenja koje možemo pronaći u priručniku je da na kotliću mogu nastati razni kvarovi, no isto tako nalazimo i odgovor kako ih riješiti.

– Ako voda neprestano pomalo teče, najprije treba posumnjati u ispravnost ventila. Najčešće se dešava da zvono iskoči iz svog ležišta. To se dešava zbog silovitog povlačenja lončića. U tom slučaju zvono stoji ukoso i ne brtvi usisni otvor. Da bi se uklonio ovaj kvar, potrebno je samo pravilno namjestiti zvono.

U nastavku navode još nekoliko razloga zbog kojih bi mogli imati problema kada je u pitanju ispravan rad kotlića.

Informacije o instalacijama i drugim projektima

Uputstva postoje i u slučaju kada škripe brava i kvaka, kada je potrebno postavljati sagove, kitati prozorsko okno ili pak lijepiti porculansku vazu koju ste slučajno razbili.

Isto tako, žene nisu ostale zakinute za informacije ni kada su u pitanju instalacije u kući, a uz objašnjenja kako na primjer izmijeniti osigurač, autor se pobrinuo da budu i detaljne ilustracije.

Promjena osigurača isto tako ne bi trebala predstavljati preveliki problem sudeći po uputama iz priručnika I Knjiga za svaku ženu, 1983.

U knjizi se mogu pronaći i uputstva za postavljanje plinskih boca ali i upozorenja vezana uz moguće neispravnosti istih, kao i mnoge druge korisne informacije kako za žene tako i za ostale ukućane.

Copy link
Powered by Social Snap