Pretraga

Hrvatska je svoje ciljeve u iskorištavanju solarne energije podigla za 25 posto

A- A+

Prema analizi SolarPower Europe samo je 12 od 27 država članica EU predalo svoje revidirane Nacionalne energetske i klimatske planove Europskoj komisiji. U prosjeku, zemlje su povećale svoje ciljeve u iskorištavanju energije sunca za 63 posto, a Hrvatska za samo 25 posto.

solarni paneli

Solarni paneli, ilustracija | foto: Unsplash

Iako se solarne elektrane stalno grade i pojavljuju se česti natječaji za njih, Hrvatska je svoj cilj za iskorištavanje energije sunca podigla za samo 25 posto. Ipak, ima još vremena za ispunjavanje ciljeva jer je za krajnji rezultat odabrana 2030. godina.

Poznato je kako su četiri zemlje EU-a već postigle svoje ciljeve za 2030. godinu, dok će 19 zemalja svoj cilj postići u sljedećih pet godina. Pretpostavlja se da bi Hrvatska svoj cilj solarnog kapaciteta mogla doseći najmanje tri godine prije određene 2030. godine.

Navedeno istraživanje SolarPower Europe tako predviđa najvjerojatniji scenarij. Prema njima će do 2030. godine u EU biti instalirano više od 900 GW solarnih kapaciteta, piše Darko Bičak za Poslovni dnevnik.

Izdvojeni članak

Solarna elektrana u domu: Kako se ugrađuje i može li se njome uštedjeti?

Na temelju podataka iz SolarPower Europe ističu da njihova analiza otkriva kako se način na koji vlade razmišljaju o solarnoj energiji promijenio.

– Stvari napreduju, ali ambicije još nedostaju. Mrežni operateri, građani, tvrtke i dobavljači energije moraju se pripremiti za realnost solarnog i obnovljivog energetskog sustava, rekao je Raffaele Rossi, voditelj tržišnih istraživanja u SolarPower Europe.

Copy link
Powered by Social Snap