Pretraga

Solarna elektrana u domu: Kako se ugrađuje i može li se njome uštedjeti?

A- A+

Solarni paneli se mogu postaviti na krovovima zgrada, škola, poslovnih prostora, ali i domova. Solarna elektrana u domu, koja je projektirana u skladu s realnim potrebama kućanstva, može smanjiti račune za struju za 75 do 80 posto. Detalje smo saznali iz Zelene energetske zadruge (ZEZ), krovne organizacije za područje energetskog zadrugarstva u Hrvatskoj i regiji.

Muškarac postavlja solarne panele na krov

solarni paneli | izvor: Unsplash

Solarna elektrana u domu se koristi kako bi se uštedjelo, ali i koristilo obnovljive izvore energije za vlastite potrebe. Kao što stalno pišemo, solarne elektrane su sve popularnije u domu, a saznali smo kojih je pet koraka potrebno zadovoljiti za postavljanje ove elektrane.

Solarna elektrana spojena na distribucijsku ili lokalnu mrežu

Kako su nam rekli iz Zelene energetske zadruge, solarna elektrana za vlastitu potrošnju obično je spojena na lokalnu ili javnu distribucijsku mrežu. To kućanstvu omogućuje korištenje energije iz mreže kada je vlastiti sustav ne proizvodi dovoljno ili uopće (npr. noću ili zimi), a u slučaju proizvodnje koja premašuje potrebe za potrošnjom kućanstva, višak proizvedene energije isporučuje se u mrežu.

– U slučaju spajanja elektrane za vlastitu potrošnju na distribucijsku mrežu kućanstvo ulazi u kategoriju obračuna električne energije “korisnik postrojenja za samoopskrbu”. Radi se o obračunskom modelu unutar kojeg se višak kWh koji se ne potroši u trenutku kada je proizveden predaje u distribucijsku mrežu te koristi u trenu kada je kućanstvu potreban (unutar jednog mjeseca i iste tarife). Ako se ostvari višak proizvodnje na kraju mjeseca, što će se događati u ljetnim mjesecima kada je proizvodnja najveća, njega preuzima opskrbljivač u vrijednosti koja je propisana zakonom (minimalno 80% tarife za električnu energiju), objasnili su nam iz Zelene energetske zadruge.

‘Kupac s vlastitom proizvodnjom’

Ipak, kako navode dalje, uvjet koji kućanstvo mora ispuniti da bi ostalo u ovoj kategoriji je da u kalendarskoj godini, odnosno od 1. siječnja do 31. prosinca ima manje ili jednako ukupno predane energije u mreži od preuzete. U slučaju da se ovaj uvjet ne ispuni, kućanstvo prelazi u kategoriju ‘kupac s vlastitom proizvodnjom’, koja za kućanstvo nije povoljna.

– Važno je u prvom koraku dobro odrediti potrebe kućanstva za električnom energijom i pravilno dimenzionirati sunčanu elektranu, što se radi prilikom izrade glavnog projekta, dodaju iz ZEZ-a.

Kako se postavlja solarna elektrana u domu?

Ugradnja solarne elektrane nije toliko komplicirana i kod njezinog postavljanja rijetko dolazi do nekog problema. Ipak, važno je paziti da je ona dobro projektirana.

– Kada je elektrana projektirana tako da odgovara stvarnim potrebama korisnika i ugrađena u skladu s tehničkim pravilima struke, ne bi trebalo biti problema u njenom kasnijem korištenju. Sve potencijalne probleme je moguće prevenirati uz dobro informiranje te uz podršku pouzdanih projektanata i instalatera, objasnili su nam sugovornici.

Izdvojeni članak

Dubrovačkim kućanstvima subvencije od 930 eura za projektnu dokumentaciju solarnih elektrana

5 koraka kod postavljanja solarne elektrane

Ipak, kako ne bi došlo do neželjenih grešaka, kod postavljanja solarne elektrane treba paziti na pet ključnih koraka koje su nam opisali iz Zelene energetske zadruge:

1. Provjera uvjeta za gradnju solarne elektrane

Kako smo saznali, svi koji žele ugraditi solarnu elektranu na svoj krov moraju biti vlasnik ili suvlasnik objekta na koji se planira ugradnja solarne elektrane i vlasnik mjernog mjesta.

2. Izrada projekta

Izrada glavnog elektrotehničkog projekta je drugi korak. Njime će se precizno definirati tehničke specifikacije solarne elektrane koja će najbolje odgovarati potrebama kućanstva, a izrađuju ga ovlaštene projektantske tvrtke.

Kao što smo pisali u ovom tekstu, izmjene Zakona o prostornom uređenju osigurat će da se solarni paneli mogu postavljati i na lokacijama koje nisu definirane prostornim planovima. Uz uvjet da nisu u naseljima, na površinama gospodarske i poslovne namjene, degradiranim poljoprivrednim površinama, jezerima nastalim eksploatacijom, devastiranim površinama kao što su odlagališta otpada.

3. Provjera mogućnosti spajanja na mrežu

Ova provjera se vrši predajom zahtjeva lokalnoj ispostavi HEP ODS-a koji treba odgovoriti u roku od 15 dana od zaprimanja zahtjeva.

– U ovoj fazi dobro je istražiti prilike za sufinanciranje troška ugradnje solarne elektrane, poput godišnjeg natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, napominju iz ZEZ-a.

4. Pronalazak instalatera

Iz Zadruge preporučuju ugovaranje certificiranog instalatera fotonaponskih sustava, a provjeru certificiranosti moguće je napraviti putem online baze.

5. Zamjena brojila i dozvola za trajni pogon

Saznali smo kako je rok za izdavanje dozvole za puštanje elektrane u trajni pogon do 30 dana.

Kako bi ovaj proces bio puno lakši i jednostavniji, iz ZEZ-a, putem neprofitnog servisa ‘Na sunčanoj strani’, održavaju i razne edukativne aktivnosti i savjetovanja.

Izdvojeni članak

Ova solarna elektrana reflektira zrake sunca u vrh tornja: Opskrbljuje preko 200.000 kućanstava

Isplati li se solarna elektrana u domu?

Kako su nam objasnili iz Zelene energetske zadruge, uštede uz solarnu elektranu ovise o dosadašnjoj prosječnoj potrošnji električne energije u kućanstvu i o potrošnji koju planirate imate sa solarnom elektranom.

– U slučaju kada je elektrana projektirana u skladu s realnim potrebama kućanstva, uz solarnu elektranu računi za struju mogu se smanjiti za 75 do 80 posto, rekli su nam.

Zaključak

Solarna elektrana u domu može znatno smanjiti troškove struje, ali treba paziti na nekoliko stvari kod njezinog postavljanja. Ako se naprave svi koraci kako treba, problema neće biti, a vi ćete uživati u korištenju obnovljivih izvora energije i manjim računima.

Copy link
Powered by Social Snap