Pretraga

Bačić: Solarni paneli moći će se postavljati i na lokacijama koje nisu definirane prostornim planovima

A- A+

U Hrvatskom saboru održana je rasprava o prijedlogu izmjena Zakona o prostornom uređenju koje fokus imaju na ubrzavanju procesa energetske samodostatnosti i isključivom gospodarskom pojasu. Oporba je na nogama zbog otvaranja prostora za pogodovanje pojedincima.

Solarni paneli i vjetrenjače | Pixabay

Izmjene Zakona o prostornom uređenju u Hrvatskom saboru predstavio je potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić. Istaknuo je kako se izmjene donose da bi se ostvarila tri cilja.

Nužnost brze izgradnje obnovljivih izvora energije

Najprije zbog poticanja izgradnje obnovljivih izvora energije, odnosno ubrzane izgradnje solarnih elektrana radi postizanja energetske samodostatnosti. Potom, naglasio je, izmjene trebaju osigurati prilagođavanje prostornog uređenja odluci o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa, te izradu prostornih planova nove generacije, odnosno prelazak iz analognih u digitalne.

S obzirom na nužnost brze izgradnje obnovljivih izvora energije, rekao je Bačić, izmjene Zakona o prostornom uređenju osigurati će da se solarni paneli mogu postavljati i na lokacijama koje nisu definirane prostornim planovima. Uz uvjet da nisu u naseljima, na površinama gospodarske i poslovne namjene, degradiranim poljoprivrednim površinama, jezerima nastalim eksploatacijom, devastiranim površinama kao što su odlagališta otpada, naveo je ministar. Također, u Zakon se intervenira se i na način da u prostornim planovima više neće biti ograničenja snage sunčane elektrane.

Izdvojeni članak

SuSTainable ide dalje: Solarne elektrane u Splitu bi mogle biti ogroman izvor električne energije

– Htjeli smo da se u relativno kratkom roku Hrvatska pozicionira kao država i odgovori zahtjevu izgradnje obnovljivih izvora energije kako bismo što manje bili ovisni o energiji koja dolazi od ugljikovodika, smanjili emisiju stakleničkih plinova i CO2, poručio je ministar Bačić.

Oporba: Pogoduje se pojedincima!

Oporba izmjene Zakona nije dočekala s oduševljenjem, te su izrečene kritike da se izmjene donose kako bi se pogodovalo pojedincima, te da će dovesti do dodatne devastacije pomorskog dobra. Posebno se negodovalo na odredbu prema kojoj će Vlada moći donositi plan za pojedine građevine koje su od strateškog interesa. Također, oporba je u raspravi prigovorila i na hitnost procedure donošenja zakona, ustvrdivši kako hitnošću nema potrebe.

Bačić je kritike odbacio te istaknuo kako se izmjene Zakona rade za ‘sve u Hrvatskoj koji žele, mogu i financijski su kapacitirani te organizacijski sposobni početi realizirati projekte usmjerene na hrvatske ciljeve’.

Izdvojeni članak

Sve veća potražnja za projektantima i instalaterima solarnih elektrana: Evo kako do posla

Odgovarajući pak na komentare zastupnika da će zakon  dovesti do dodatne devastacije pomorskog dobra, Bačić je naglasio da će Zakon osigurati upravo suprotno, odnosno dodatnu zaštitu pomorskog dobra. Za odredbu prema kojoj će Vlada moći donositi plan za pojedine građevine koje su od strateškog interesa, a koju dio oporbe smatra posebno spornom, ministar Bačić je pojasnio da je tome tako jer još nije donesen novi državni plan prostornog razvoja.

– Proći će još vremena dok se ne donese državni plan prostornog razvoja, a postoje zahtjevi za realizacijom projekata državnog značaja pa predlažemo da taj plan možemo donositi za pojedine građevine koje su prioritetne, istaknuo je Bačić.

Pogledajte ovu nevjerojatnu solarnu elektranu, možemo li takvo što očekivati u Hrvatskoj?

Copy link
Powered by Social Snap