Pretraga

Sve veća potražnja za projektantima i instalaterima solarnih elektrana: Evo kako do posla

A- A+

Rastuća potražnja za solarnim elektranama podrazumijeva i veću potražnju za stručnjacima iz područja projektiranja i ugradnje. Rad ovlaštenih projektanata i certificiranih instalatera nužan je u složenoj elektrotehničkoj instalaciji solarnih elektrana. Za ova zanimanja potrebno je imati stručnu kvalifikaciju iz područja elektrotehnike.

solarni paneli

Solarni paneli, ilustracija | foto: Unsplash

Neprofitni servis Zelene energetske zadruge (ZEZ) objavio je nekoliko koraka koji bi mogli pomoći budućim zainteresiranim kandidatima koji se žele baviti instalacijama solarnih elektrana. Kao prvi korak u realizaciji solarne elektrane navode izradu glavnog elektrotehničkog projekta od strane ovlaštenog projektanta. Na temelju izrađenog projekta certificirani instalateri fotonaponskih sustava obavljaju ugradnju solarne elektrane u skladu s propisanim standardima.

Sve veća popularnost obnovljivih izvora energije dovodi do rastuće potražnje za stručnjacima u području projektiranja i instalacije solarnih elektrana. U usporedbi s prošlom godinom, ZEZ ističe podatak kako je zabilježen porast od 47% novih solarnih elektrana priključenih na elektrodistribucijsku mrežu u odnosu na godinu ranije.

Izdvojeni članak

EU uvodi nove propise: Obavezni solarni paneli na krovovima stambenih zgrada do 2029. godine?

Kako postati ovlašteni projektant?

Za projektiranje solarne elektrane, koja predstavlja složenu elektrotehničku instalaciju na objektu, potrebna je stručna kvalifikacija u području elektrotehnike, koju slijedi polaganje stručnog ispita. Uvjeti za polaganje stručnog ispita navedeni su u Članku 11. Pravilnika o stručnom ispitu osoba koje obavljaju poslove graditeljstva i prostornoga uređenja.

Prema Zakonu o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, poslove projektiranja u svojstvu odgovorne osobe može obavljati ovlašteni inženjer koji je upisan u imenik Hrvatske komore inženjera elektrotehnike (HKIE). Pravo na upis u taj imenik imaju osobe koje su stekle stručni naziv ‘stručni specijalist inženjer elektrotehnike’.

Uvjet za upis u HKIE je da su kandidati nakon završetka studija proveli najmanje dvije godine na odgovarajućim poslovima u struci, kao i da imaju položen stručni ispit za obavljanje poslova prostornog uređenja i graditeljstva. Stručni ispit provodi Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Svrha navedenog stručnog ispita je da pristupnik razumije odgovornosti koje preuzima, nauči pratiti građevno-tehničke regulative i stekne temelj za odgovorno ispunjavanje zahtjeva uređenih zakonima. Nakon upisa u imenik, ovlašteni inženjer ostvaruje pravo obavljati poslove prostornog uređenja i graditeljstva, što uključuje i izradu glavnog projekta solarne elektrane.

Izdvojeni članak

U Splitu predstavljena aplikacija koja izračunava isplativost postavljanja solarne elektrane

Kako do certifikata za ugradnju solarnih elektrana?

Certificirani instalater kreće s ugradnjom solarne elektrane na temelju glavnog projekta izrađenog od strane ovlaštenog projektanta. Uvjet za stjecanje statusa certificiranog instalatera je zanimanje iz područja elektrotehnike s radnim iskustvom, a potrebno radno iskustvo određeno je razinom kvalifikacije.

Za trogodišnje strukovno obrazovanje elektrotehničkog usmjerenja, potrebno je najmanje pet godina radnog iskustva, za četverogodišnje obrazovanje tri godine, a za više obrazovanje potrebne su dvije godine. Programe osposobljavanja certificiranih instalatera solarnih elektrana provode institucije koje su upisane u Registar nositelja programa Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Programima osposobljavanja stječu se teorijska i praktična znanja u području instalacije solarnih elektrana, a trajanje programa i cijena ovisit će o izabranoj instituciji. Nakon provedenog programa, polaznici pristupaju polaganju ispita, a uspješno položenim ispitom dobiva se certifikat za radove postavljanja solarnih elektrana.

Certificirani se instalateri upisuju u bazu nadležnog Ministarstva kojoj mogu pristupiti i zainteresirani građani te se uvjeriti da njihov potencijalni instalater ima certifikat za poslove ugradnje. U ZEZ-u napominju da se certificirani instalateri mogu pridružiti i mreži certificiranih instalatera ‘Na sunčanoj strani’ te si tako olakšati put do klijenata i drugih prilika za razvoj poslovanja.

Copy link
Powered by Social Snap