Pretraga

EU uvodi nove propise: Obavezni solarni paneli na krovovima stambenih zgrada do 2029. godine?

A- A+

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, najavila je da će uskoro biti obavezno imati postavljene solarne panele na krovovima kuća. Krajnji rok za javne i komercijalne zgrade je 2027. godina, dok je za stambene to 2029. godina.

solarni paneli

Solarni paneli, ilustracija | foto: Unsplash

Europska unija ima novi cilj po pitanju obnovljive energije. Plan je da do 2023. godine čak 45% energije bude iz obnovljivih izvora, što je pet posto više od prethodnog cilja. Von der Leyen je na konferenciji za novinare rekla kako je Europska komisija odlučila podići na novu razinu svoju misiju da što prije prestane ovisiti o ruskim fosilnim gorivima. Krajnji cilj je da već 2030. godine, čak 45% energije dolazi iz obnovljivih izvora. Istaknula je da iako su u pitanju ambiciozni ciljevi, i dalje su realistični i izvedivi, piše pv magazine,

Uz već napomenuto, radit će se i na tome da se smanji vrijeme izdavanja dozvola za obnovljive izvore energije, što bi trebalo igrati ključnu ulogu u postizanju ciljeva. Trenutni prosjek za to je između šest i devet godina, a cilj je to smanjiti na godinu dana. O novim prijavama bi se tako moglo odlučivati već u roku od dva tjedna.

Mreže s obnovljenim napajanjem u takvim područjima trebale bi biti dobiti dozvolu u roku od šest do devet mjeseci. Isto bi vrijedilo i za sustave s proizvodnim kapacitetima manjim od 150 kW. Ostali najavljeni prijedlozi uključuju povećanje cilja EU energetske učinkovitosti za 2030. godinu s 9% na 13%.

Izdvojeni članak

Hrvatska tvrka otvorila svoju solarnu elektranu vrijednu 4,5 milijuna kuna

– Danas Europska komisija prepoznaje golem potencijal krovne solarne energije, kao i potrebu za solarnom radnom snagom koja će uvesti i krovnu i komunalnu solarnu energiju diljem Europe. Predviđamo do 1,1 milijun solarnih radnih mjesta u Europi do 2030. godine, a EU-ovo partnerstvo za solarne vještine pomoći će u isporuci radnika na terenu, rekao je Dries Acke, iz SolarPower Europe.

EU uvodi nove propise: Obavezni solarni paneli na krovovima stambenih zgrada do 2029. godine?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap