Pretraga

U Splitu predstavljena aplikacija koja izračunava isplativost postavljanja solarne elektrane

A- A+

Tvrtka GDi i Grad Split izradili su aplikaciju Solarna mapa Grada Splita, u suradnji s REGEA-om (Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske). U pitanju je sustav solarnih potencijala Grada Splita, koji će građanima i poduzetnicima pružati podatke o sunčanom potencijalu vlastitog krova, kao i kolika bi bila ušteda i povrat investicije u slučaju postavljanja solarne elektrane.

solarna mapa grada splita

Predstavljanje Solarne mape Grada Splita, foto: Grad Split

Na predstavljanju aplikacije je bio i gradonačelnik Ivica Puljak, koji je rekao kako je, obzirom na postojeće zimske uvjete i rast cijene energenata, energija sunca sve značajniji obnovljivi izvor energije, a kako je novi sustav danas predstavljen zapravo novi korak u smjeru Splita ‘zelenoga’ grada. Podsjetio je i da je nedavno predstavljen projekt SuSTainable, kojim će povećati kapacitete za proizvodnju solarne energije na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada. Više o tome možete pročitati ovdje.

–  Sada, ovim novim sustavom solarnih potencijala Grada Splita nudimo pomoć i uslugu svim našim građanima i poduzetnicima koji razmišljaju o prelasku na obnovljive izvore energije. Dio posla smo već odradili, svatko od danas može za svoju mikrolokaciju izračunati isplativost ovakve investicije. Mi imamo ambiciju postati predvodnik modernih, zelenih trendova, ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe, a ovo je još jedan od koraka u tom smjeru, kazao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Ravnatelj REGEA-a Julije Domac, rekao je kako Split ima izvrsnu klimu za sunčane elektrane – preko 1.200 vršnih sunčanih sati godišnje, što je ogromna brojka. Ukazao je na to da je po kvadratnom metru krovne površine moguće dobiti čak 150 kWh električne energije iz sunčanih elektrana godišnje. Tvrdi i da ovim projektom splitska Gradska uprava svojim građanima daje energiju u ruke.

Izdvojeni članak

Projekt SuSTainable u Splitu: Kreće se u instaliranje fotonaponskih elektrana na javne objekte

Energetska tranzicija

– Sunčane elektrane samo su dio toliko potrebne energetske tranzicije, a sama energetska tranzicija nije samo promjena oblika energije koju koristimo, tehnologije sustava grijanja ili hlađenja. Energetska tranzicija dio je transformacije društva i označava društvo koje promišlja, koje je održivo i učinkovito, društvo kojem je zagarantiran napredak, u kojem se razvija i potiče gospodarstvo, istaknuo je dr.sc. Domac.

Na predstavljanju aplikacije je bio i Vojkan Gavrilović ispred tvrtke GDI, koji je govorio o tehničkim detaljima novog sustava. U aplikaciju su uneseni svi krovovi na području Grada Splita, a svatko može doći do bilo kojeg objekta, obilježiti krov vlastite višestambene zgrade, obiteljske kuće ili javne zgrade te će dobiti površinu tog krova.  Gavrilović je objasnio i kako se zatim mogu unijeti podatci o potrošnji električne energije, nakon čega kalkulator ponudi kvadraturu koja je potrebna za postavljanje solarnih ćelija te izračuna povrat investicije.

– Platforma je vrlo intuitivna i jednostavna za korištenje, sve što je potrebno je adresa odnosno odabir zgrade, iznos mjesečnih računa za električnu energiju, a platforma sama ponudi informativni izračun putem kojeg se može doznati kolikom površinom krova se raspolaže, koliko kilovata sunčane elektrane je moguće instalirati na vlastitom krovu, iznos i povrat investicije te godišnje uštede koje se mogu ostvariti, naveo je Gavrilović.

Izdvojeni članak

Objavljen akcijski plan za zeleni grad: Cilj je poboljšati kvalitetu okoliša

Platforma će dobiti i svoju nadogradnju u drugoj fazi nakon koje će biti omogućen pristup preko sustava NIAS, e-Građani, što će omogućiti povezivanje sa HEP-om. U konačnici, to će značiti mogućnost povlačenja svih računa građana iz baze te lakši dolazak do potrebnih dozvola. Aplikaciji možete pristupiti ovdje, a Gradska uprava je pripremila i video u kojem je objašnjeno kako se koristi aplikacija.

Podsjećamo, u srpnju prošle godine je predstavljena slična aplikacija i za Grad ZagrebEnergetski info centar Grada Zagreba. Više o tome možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap