Pretraga

Nova aplikacija za lakši prijelaz na solarne izvore energije: Izračunat će kad ćete biti u plusu

A- A+

Održano je predstavljanje nove aplikacije Grada Zagreba, pomoću koje će građani lakše moći doći do informacija o tome kako prijeći na solarni izvor energije. Aplikacija će izračunati i koliko vremena će trebati za povrat investicije.

solarni paneli

Solarni paneli, ilustracija | foto: Unsplash

To je nastavak na najavu Tomaševića o postavljanju solarnih panela na krovove javnih zgrada u Zagrebu. Zagreb je osnovao trgovačko društvo Zagrebački sunčani krovovi d.o.o. kako bi mogao prodavati proizvedenu struju iz solarnih panela jer jedino trgovačko društvo može prodavati energiju. Društvo je osnovano s Regionalnom energetskom agencijom (REA) kojoj je Zagreb suosnivač. Tomašević planira izgraditi 150 sunčanih elektrana s ukupnim kapacitetom od 10 MW za 75 milijuna kuna. Više o tome pročitajte ovdje.

– Napravljena je aplikacija kojom Zagreb radi veliki iskorak u informiranju građana o tome kako mogu prijeći na solarni izvor energije. Svi krovovi grada Zagreba uneseni su u tu aplikaciju na karti. I svatko može doći do bilo kojeg objekta, i obilježiti krov o kojem se radi. Primjerice krov svoje višestambene zgrade, obiteljske kuće. Kada se obilježi krov, dobije se površina tog krova, zatim se unose podaci o potrošnji električne energije koju ima ta zgrada ili kuća. Kalkulator računa i dobije se površina koju je potrebno prekriti solarnim panelima. Nakon toga se računa vrijeme za povratak investicije. Sve će se znati, za koliko godina će doći do povrata investicije, a nakon toga su građani u plusu, rekao je Tomašević.

Izdvojeni članak

Bliže smo izgradnji Branimirove do Sesveta: Tomašević nastavlja Bandićev prometni mega projekt

Pošto se ne znaju svi građani služiti tehnologijom, Zagreb će na jesen otvoriti i fizički centar za pomoć ljudima s pitanjima za solarne panele. Osim električne energije, Tomašević je najavio da će građani moći vidjeti i potrošnju vode i plina. Te podatke će građani moći uspoređivati s drugim zgradama i vidjeti kako njihova stoji i treba li joj energetska obnova.

– Prije jeseni prikazat ćemo podatke o potrošnji (u aplikaciji) električne energije, vode i plina. Tako da građani mogu vidjeti ukupnu potrošnju energenata svoje zgrade i usporediti s drugim zgradama. Znate da nas čeka jako teška jesen i zima. Više nego ikad potrebno je da građani znaju kolika im je potrošnja, zaključio je Tomašević.

Copy link
Powered by Social Snap