Pretraga

SuSTainable ide dalje: Solarne elektrane u Splitu bi mogle biti ogroman izvor električne energije

A- A+

Trenutačno je u Splitu instalirano samo desetak integriranih sunčanih elektrana i to uglavnom na privatnim kućama. Upravo se tu krije ogroman prostor za napredak s obzirom na to da bi Split zahvaljujući klimatskim uvjetima, po metru kvadratnom godišnje mogao prosječno dobivati 1.500 kW električne energije.

projekt sustainable

Projekt SuSTainable | foto: Grad Split

Imajući to u vidu, vrijednost i značaj projekta ‘SuSTainable’, kao i potencijal za uštedu, postaju još izraženiji. Istovremeno u zemljama EU solarna energija upravo ulazi u najplodnije doba. Štoviše, neki stručnjaci kažu da je 2022. godinom počela solarna era. Samo je te godine instalirano rekordnih 41.4 GW solarne energije, što je drastičan skok od gotovo 50 posto u odnosu na 2021. godinu (28.1 GW). Tih 41.4 GW dovoljno je za opskrbu čak 12.4 milijuna kućanstava.

Konkretno, u OŠ Mertojak prethodno postavljeni solarni paneli mjesečno umanje trošak energenata za nešto više od 400 eura mjesečno, što je preko polovice računa za energente te škole. Na spomenutih 14 javnih objekata zahvaljujući provedbi projekta ‘SuSTainable – povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima u vlasništvu Grada Splita’ postavit će se snaga od gotovo 800 megavata, što bi godišnje trebalo donijeti uštedu do čak 100.000 eura.

Split Parking će upravljati svim fotonaponskim elektranama

Plan je da tvrtka ‘Split Parking’ u budućnosti upravlja svim fotonaponskim elektranama u vlasništvu Grada kako bi se centralizacijom upravljanja postigla veća optimizacija rada i iskoristivost cjelokupnog sustava. Davor Matošić, direktor ‘Split Parkinga’ je rekao kako će oni u budućnosti vršiti operativni nadzor i upravljanje fotonaponskim elektrana, što uključuje nadzor svih fizikalnih svojstava elektrane – vrijednosti struja, napona, snage, temperature, opterećenja sustava i slično.

– To također uključuje organizaciju periodičkih i interventnih pregleda instaliranih fotonaponskih elektrana, dojavu problema vlasniku objekta na kojem je ista instalirana, intervencije u hitnim situacijama, savjetovanja i podršku u budućim proširenjima postojećih elektrana, pojasnio je Matošić.

Izdvojeni članak

Projekt SuSTainable u Splitu: Kreće se u instaliranje fotonaponskih elektrana na javne objekte

Drugi sastanak projektnog tima ticao se sanacije krovišta i istočnog zida dvorane KK Split gdje je utvrđeno da projekt sanacije ne utječe na postavljanje fotonaponske elektrane, a održani su i koordinacijski sastanci u osnovnim školama Žrnovnica i Kamen – Šine. U ovoj uvodnoj fazi projekta održano je i nekoliko koordinacijskih sastanaka.

Nova brojila

Kod zamjenika splitskog gradonačelnika Antonija Kuzmanića raspravljalo se o novim brojilima prema HEP-u. Drago Blažić, voditelj projekta je rekao da je razlog taj što se prema trenutnom postojećem zakonu nadoplata snage u kilovatima ne nadoplaćuje za nova brojila kod sustava solarnih elektrana.

– No, u planu je promjena zakona po kojoj bi se počelo naplaćivati 179.18 eura po 1 kW. Naime, fotoelektrane koje se sada postavljaju na školama i vrtićima spojit će se na razvodni ormar i električnu energiju koja se dobije na taj način moguće je koristiti samo za osobne svrhe, a ne komercijalne, rekao je Blažić.

Blažić je dodao i kako je u tijeku faza filtriranja objekta na koje je moguće postavljati nove komercijalne elektrane kojima će upravljati ‘Split parking’. Dogovoreno je da se ide s izradom glavnog projekta za što je moguće više objekata kako bi i uštede bile značajnije.

– Grad Split ostavlja mogućnost proširenja samog sustava na postojećim i novim lokacijama s ciljem distribucije viška proizvedene električne energije putem Split parkinga kao agregatora. To bi omogućilo međusobnu razmjenu proizvedene električne energije između komunalnih poduzeća i drugih institucija i tvrtki u vlasništvu Grada Splita, dodao je Matošić.

Solarna energija kao ključan adut

Solarna energija predstavlja i ključan adut u današnjim kriznim vremenima, nakon pandemije Covid-19 i sada rata u Ukrajini. Konkretno, trenutačnim tempom EU bi u 2023. mogla instalirati do 60 GW solarne energije čime bi se gotovo u potpunosti mogao nadoknaditi manjak ruskog plina.

Izdvojeni članak

Ovo morate poslušati: Vojko V opjevao novi sustav odvajanja otpada, posvađali se ‘škartoc’ i limenka

Brojne analize i komentari stručnjaka ukazuju na to da će se, s obzirom na aktualnu političku situaciju u svijetu i inflaciju, visoke cijene energenata vjerojatno zadržati i u godinama koje dolaze, što znači da bi solarna energija i dalje trebala biti dragocjena.

Projekt ‘SuSTainable’ prijavile su gradske službe u suradnji s razvojnom agencijom Grada Splita RaST, a financiraju ga države Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje 2014. – 2021. godine u okviru Programa ‘Energija i klimatske promjene’. Njegova je ukupna vrijednost 650.152,44 eura ili nešto manje od 4,9 milijuna kuna, dok je postotak sufinanciranja 85%.

Copy link
Powered by Social Snap