Pretraga

Dubrovačkim kućanstvima subvencije od 930 eura za projektnu dokumentaciju solarnih elektrana

A- A+

Grad Dubrovnik objavio je javni poziv za sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije za instalaciju i ugradnju fotonaponskih sunčevih modula na obiteljskim kućama. Projekti se financiraju do 90 posto ukupne vrijednosti.

kućna solarna elektrana

solarna elektrana | foto: Freepik

Cilj ovoga projekta je povećanje obnovljivih izvora energije u postojećoj potrošnji električne energije u kućanstvima. Također, Grad Dubrovnik želi poboljšati energetsku učinkovitost i smanjiti emisiju stakleničkog plina CO2 u lokalnoj zajednici.

Javni poziv je otvoren 120 dana od dana objave, a građani (fizičke osobe) s područja Grada u propisanom roku trebaju podnijeti prijave s cjelovitom dokumentacijom, kako bi u slučaju ako zadovolje uvjete mogli ostvariti pravo na dodjelu bespovratnih novčanih sredstava. Novčana sredstava za sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije mogu se ostvariti do 90 posto ukupne vrijednosti, ali ne više od 930 eura s uključenim PDV-om po kućanstvu.

Izdvojeni članak

Dubrovnik dobiva novi Dom za starije i nemoćne: Pogledajte kako će izgledati

Za realizaciju ove mjere u Proračunu Grada Dubrovnika za 2023. godinu planiran je iznos od 199.084 eura. Iz Grada Dubrovnika objašnjavaju kako se projekt poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama planira se provesti u dva faze. Prva faza, koja se provodi u 2023. godini, odnosi se na sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije. Druga faza će se provoditi u 2024. godini kroz sufinanciranje troškova nabave, instaliranja i ugradnje opreme fotonaponskih sunčevih (FN) modula do 10 kW.

Grad Dubrovnik donio je ove godine i Pravilnik za provedbu ovih mjera, a nastavno na Zaključak Gradskog vijeća koncem prošle godine o usvajanju Akcijskog plana energetske učinkovitosti Grada Dubrovnika za razdoblje 2022. – 2024., kojim je utvrđena trogodišnja provedbena politika za poboljšanje energetske učinkovitosti na području Grada Dubrovnika.

Sve što trebate znati o kućnim solarnim elektranama pročitajte ovdje.

 

Copy link
Powered by Social Snap