Pretraga

Sve više sunčanih elektrana u Hrvatskoj: Samo u dva mjeseca instalirano više od tisuću novih

A- A+

Svijest o korištenju obnovljivih izvora energije sve je veća, pa i u Hrvatskoj. Samo u prva dva mjeseca ove godine, postavljeno je 1.162 novih elektrana, dok je lani taj broj bio dvostruko manji. Prema podacima iz veljače, u domaćinstvima je instalirano ukupno 5.030 sunčanih elektrana.

sunčana elektrana

solarni paneli | foto: Pixabay

Zaključno s 28. veljače 2023. godine na distribucijsku mrežu HEP-ODS-a, iz kategorije domaćinstvo, bilo je instalirano 5.030 sunčanih elektrana, od čega je 4.628 u kategoriji samoopskrbe. Ukupna snaga instaliranih elektrana iznosila je 30,9 MW, od čega se 28,16 MW odnosi na samoopskrbu, prenosi Zgradonačelnik.hr – portal koji je pokrenuo projekt ‘OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo – ZAJEDNO’.

Prema podacima HEP-a, u prosincu prošle godine u domaćinstvima je bilo instalirano 4.127 sunčanih elektrana, od čega 3.799 u kategoriji samoopskrbe. Njihova ukupna snaga iznosila je 24,96 MW, od čega se 22,86 MW odnosi na samoopskrbu.

Izdvojeni članak

Osnovni vodič kroz kućne sunčane elektrane

U tvrtkama instalirano gotovo 3.000 sunčanih elektrana

U tvrtkama je do kraja veljače ove godine bilo instaliranih 2.989 sunčanih elektrana, ukupne snage 225,09 MW. Od toga se u samoopskrbi nalazilo sedam elektrana, snage 136,25 kW. Krajem prosinca prošle godine u tvrtkama je bilo 259 sunčanih elektrana manje, a ukupna snaga elektrana tada bila je 196,28 MW. Od toga su se u samoopskrbi nalazile tri elektrane, snage 32,57 kW.

Na kraju prošle godine, na distribucijsku mrežu HEP ODS-a bilo je priključeno ukupno 6.857 sunčanih elektrana, koje su u 2022. godini isporučile 238,33 GWh električne energije. U siječnju prošle godine bilo je tek 1.639 sunčanih elektrana u domaćinstvima, a u kategoriji samoopskrbe 1.478 elektrana. Također, prošle je godine zabilježeno kako je najviše sunčanih elektrana instalirano u Osječko-baranjskoj županiji, zatim u Vukovarsko-srijemskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Izdvojeni članak

EU uvodi nove propise: Obavezni solarni paneli na krovovima stambenih zgrada do 2029. godine?

Nulta stopa PDV-a na isporuku i ugradnju solarnih elektrana

Podsjetimo, od 1. listopada 2022. stupio je na snagu ‘Jesenski paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena’ Vlade RH koji između ostalog donosi i nultu stopu PDV-a na isporuku i ugradnju solarnih elektrana i solarnih kolektora za kućanstva i javni sektor. To se odnosi na svu potrebnu opremu i usluge za primjernu solarne energije u kućanstvima i javnom sektoru.

Nulta stopa PDV-a vrijedi za solarne module, invertere, baterije, konstrukciju te sav kabelski razvod za slučaj ugradnje solarnih elektrana, te solarne kolektore, spremnike tople vode, cirkulacijske pumpe za solarne toplinske sustave. Nulta stopa PDV-a odnosi se i na ugradnju, projektiranje i ishođenje dozvola te priključenje na distribucijsku mrežu, a više o tome možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap