Pretraga

Stupila na snagu nulta stopa PDV-a na ugradnju solarnih elektrana i kolektora

A- A+

Od 1. listopada stupio je na snagu ‘Jesenski paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena’ Vlade RH koji između ostalog donosi i nultu stopu PDV-a na isporuku i ugradnju solarnih elektrana i solarnih kolektora za kućanstva i javni sektor.

Kako to u stvarnosti funkcionira? Zelena energetska zadruga jednostavno to objašnjava: nulta stopa PDV-a odnosi se na sve račune koji su izdani nakon 1. listopada bez obzira kada ste sklopili ugovor s izvođačem. Ako ste već u procesu realizacije solarne elektrane i sklopili ste ugovor s odabranim izvođačem, u njemu je navedena neto cijena opreme i ugradnje vaše elektrane na koju se primjenjuje važeća stopa PDV-a u trenutku ispostave računa. Iako ste prihvatili ponudu na kojoj je naveden PDV od 25 posto i potpisali ugovor, račun koji vam izvođač ispostavi nakon 1. listopada 2022. treba imati naznačenu stopu PDV-a od nula posto.

To se odnosi na svu potrebnu opremu i usluge za primjernu solarne energije u kućanstvima i javnom sektoru. Nulta stopa PDV-a vrijedi za solarne module, invertere, baterije, konstrukciju te sav kabelski razvod za slučaj ugradnje solarnih elektrana, te solarne kolektore, spremnike tople vode, cirkulacijske pumpe za solarne toplinske sustave. Nulta stopa PDV-a odnosi se i na ugradnju, projektiranje i ishođenje dozvola te priključenje na distribucijsku mrežu.

Izdvojeni članak

EU uvodi nove propise: Obavezni solarni paneli na krovovima stambenih zgrada do 2029. godine?

Dakle, stopa PDV-a od nula posto odnosi se na cjelokupnu opremu te projektiranje i ugradnju vlastite solarne elektrane. Na žalost, retroaktivna mjera ukidanja PDV-a nije moguća ako je usluga već isporučena i u potpunosti ste je platili izvođaču.

Kućanstva će od 1. listopada ove godine do 31. ožujka iduće godine za polugodišnju potrošnju do 2.500 kWh struju plaćati po prosječnoj cijeni od 0,059 EUR po kWh (0,44 HRK), a za potrošnju povrh toga prosječno 0,088 EUR po kWh (0,66 HRK). Svakako vrijedi pripaziti na učinkovito korištenje električne energije, odnosno da kroz sljedećih šest mjeseci ne trošite više od prosječno 400 kWh mjesečno.

Mjera „zamrzavanja“ cijene struje, odnosi se i na kućanstva koja su već realizirala vlastitu solarnu elektranu. Uz Jesenski paket mjera, možete iskoristiti i dostupne poticaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te ostvariti do 80 posto sufinanciranja na ugradnju solarne elektrane, a javni poziv možete pogledati ovdje ili ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap