Pretraga

Klinika za psihijatriju Sveti Ivan dobila solarnu elektranu, ukupno 716 panela na 1.556 kvadrata

A- A+

Na krovu Klinike za psihijatriju Sveti Ivan instalirano je 716 fotonaponskih modula, ukupne površine 1.556 četvornih metara. Ova solarna elektrana će pokrivati pola potrebe za električnom energijom bolnice. Riječ je o investiciji vrijednoj 240 tisuća eura koja znači ogroman doprinos za uštedu energije u bolničkom sustavu Grada Zagreba.

Klinika za psihijatriju sv. Ivan

Klinika za psihijatriju sv. Ivan | foto: Grad Zagreb

Ova solarna elektrana će pokrivati pola potrebe za električnom energijom cijele bolnice. Ima kapacitet 300 kilovata što je sasvim dovoljno za taj pothvat. Ukupna vrijednost radova je oko 240 tisuća eura, što je sufinancirano iz Norveškog fonda.

Čeka se dozvola za pogon

Gradonačelnik Tomašević danas je obišao postavljenu elektranu i poslao poruku o važnosti ovakvih projekata za budućnost.

– Grad Zagreb je u dva desetljeća na sve svoje javne zgrade, a ima ih preko 1.000, na 340 ustanova i 15 poduzeća, postavio samo 700 kilovata svoje elektrane. Znači, mi ćemo samo s ovim projektom napraviti pola od onoga što se postiglo u 20 godina u Gradu Zagrebu kad govorimo o solarnim elektranama, a ovo je samo početak, istaknuo je Tomašević, te se osvrnuo na činjenicu da elektrana još nema dozvolu HEP-a.

Izdvojeni članak

Česi grade solarne elektrane u Hrvatskoj na dvije atraktivne lokacije, za sunčeve megavate kupaca ne manjka

– Nadamo se da ćemo što prije dobiti dozvolu za pogon, to bi trebalo biti kroz nekoliko mjeseci najkasnije, a nadam se da će biti i ranije pa da ova bolnica počne raditi uštede od 50.000 eura godišnje. Do sada su bili 100.000 eura godišnje, sada će biti 50.000, to je 50.000 eura više za druge programe same bolnice, rekao je Tomašević.

Trošak manji za oko 50.000 eura

Dosadašnja godišnja potrošnja električne energije Klinike iznosi oko 863 megavatsata godišnje, a procijenjena godišnja proizvodnja električne energije ove elektrane iznosi 354 megavatsata. Dakle, udio proizvodnje struje ove elektrane u ukupnoj potrošnji bit će gotovo pola, 40 posto, a godišnje će im, obzirom na sadašnju cijenu struje, trošak biti smanjen za oko 50.000 eura.

Ukupna investicija postavljanja fotonaponskih modela, kazao je Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, iznosi 239.000 eura, a 85 posto je dobiveno bespovratnih sredstava iz tzv. norveškog fonda.

Saznajte ovdje kako se ugrađuje kućna solarna elektrana i koje se dobrobiti može donijeti.

Copy link
Powered by Social Snap