Pretraga

Na hrvatskoj euro kovanici ipak ne biste željeli vidjeti Pelješki most: Evo koja je građevina favorit

A- A+

Pred točno tjedan dana započela je velika dilema što bi se uvođenjem eura umjesto kune na hrvatsko tržište trebalo nalaziti na hrvatskoj euro kovanici. U velikoj anketi tražili smo vaše mišljenje, a tijesna borba vodila se do samog kraja. No, jedna je građevina s 53 glasa više od drugog favorita odnijela pobjedu.

euro kovanica

Euro kovanica | foto: Unsplash

Naša anketa prikupila je ukupno 1.304 glasa.

U našoj anketi, objavljenoj prije točno sedam dana, pitali smo vas koju bi znamenitu građevinu željeli vidjeti na hrvatskoj euro kovanici. Među ponuđenim opcijama našli su se Pelješki most, Zagrebačka katedrala, Dubrovačke zidine i Arena u Puli.

Iako konačnu odluku o tome što će se naći na naličju hrvatske euro kovanice donosi Komisija koju su oformili Ministarstvo financija i Hrvatska narodna banka istražili smo, ako odluka padne na određenu znamenitu građevinu, koju bi od njih građani željeli vidjeti.

Tijesna borba juga i sjevera

Borba za prvo mjesto bila je iznimno tijesna, sve do zadnjeg trenutka kada pobjedu s 53 glasa više odnose Dubrovačke gradske zidine. S čak 357 vaših glasova, odnosno 27,38 posto, preuzele su prvo mjesto, dok na drugo odlazi Zagrebačka katedrala s 304 glasa, odnosno 23,31 posto.

Od preostalih znamenitih građevina postotku prve dvije približile su se tek Arena u Puli s 225 vaših glasova, odnosno 17,25 posto, i Dioklecijanova palača koja odnosi 167 glasova, odnosno 12,81 posto.

Izdvojeni članak

[FOTO] Bauštelci razriješili veliku dilemu otkrivajući što zapravo jedu za ručak: Je li pobijedio bauštelski sendvič?

Pelješki most na začelju

U borbu za favorite hrvatske euro kovanice nisu ušli Pješački most u Osijeku, Šibenska katedrala, Dvorac Trakošćan, ali ni Pelješki most kojim će se povezati teritorij Hrvatske, a samim time i Europe.

Od ukupno 1.304 vaša glasa Pelješki most dobio je tek njih 36, što čini 2,76 posto. Preostale tri znamenite građevine dobile su približno jednak broj glasova. Mostu u Osijeku odlazi njih 53, Šibenskoj katedrali 77 te Dvorcu Trakošćan 85.

No, što će se uistinu naći na hrvatskoj euro kovanici odlučit će isključivo za to oformljena Komisija. Proizvodnja hrvatskih euro kovanica može započeti pola godine prije službenog uvođenja, a taj će zadatak najvjerojatnije pripasti Hrvatskom novčarskom zavodu.

Copy link
Powered by Social Snap