Pretraga

HŽ najavio gradnju nove poslovne zgrade u Branimirovoj ulici, ali DAZ upozorava da je to bez studija i natječaja

A- A+

Nakon što je HŽ najavio da planira izgraditi novu poslovnu zgradu u Branimirovoj ulici, oglasilo se Društvo arhitekata Zagreba. Oni tvrde da je HŽ najavio gradnju bez prethodnih urbanističkih procedura.

Branimirova ulica, foto: DAZ

Kako su iz DAZ-a pojasnili, riječ je o zoni koja je GUP-om Zagreba smještena unutar urbanog pravila 2.10 – što znači da je gradnja moguća sukladno utvrđenoj prometnoj studiji i rezultatima po njoj provedenog javnog natječaja. Iako GUP nije i grafički prikazao tu obvezu natječaja, iz DAZ-a tvrde da je logično da se na ovom prostoru ne omogućuje direktna provedba, isključivo na temelju uvjeta koji su dani GUP-om.

Ipak postoji još jedna opcija, a to je provedba procedure gradskog projekta, a za koju Grad tek treba odlučiti hoće li biti provedena u ovom slučaju ili ne. Posebno su istaknuli kao zbunjujuću i iznimku u GUP-u kojom se omogućuje rekonstrukcija i gradnja za potrebe HŽ-a, a uz suglasnost Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

Iz DAZ-a onda postavljaju dva pitanja: na temelju kojih kriterija se utvrđuje mogućnost rekonstrukcije i gradnje?; U kakvom su odnosu spomenuti zahvati u prostoru s još nedefiniranim strateškim gradskim projektom Gredelja? Upravo zato smatraju da je najava ovog projekta dodatan povod da se preispita planski okvir unutar kojeg se realiziraju strateški gradski projekti i da se novim GUP-om osigura jasan i nedvosmislen provedbeni okvir za sve buduće investicije.

Izdvojeni članak

Uz zagrebački Glavni kolodvor planira se upravna zgrada HŽ-a od 20 tisuća kvadrata

Podsjećamo, Hrvatske željeznice planiraju izgradnju upravne zgrade između Glavnog kolodvora i Branimirove tržnice. Zgrada će se graditi na njihovom zemljištu koje se proteže na parceli 50 puta 400 metara. Arhitektonski studio koji je dobio posao je prošle godine dobio prvo mjesto za idejno rješenje Paromlina koji se nalazi u neposrednoj blizini HŽ-ove lokacije. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap