Pretraga

Uz zagrebački Glavni kolodvor planira se upravna zgrada HŽ-a od 20 tisuća kvadrata

A- A+

Hrvatske željeznice planiraju izgradnju upravne zgrade između Glavnog kolodvora i Branimirove tržnice. Zgrada će se graditi na njihovom zemljištu koje se proteže na parceli 50 puta 400 metara. Arhitektonski studio koji je dobio posao je prošle godine dobio prvo mjesto za idejno rješenje Paromlina koji se nalazi u neposrednoj blizini HŽ-ove lokacije.

Branimirova ulica | Google street view

UPI-2M, arhitektonsko-konstrukterski studio dobio je posao projektiranja zgrade, a iako su za sam projekt HŽ Infrastruktura bila spremna izdvojiti 750 tisuća kuna bez PDV-a, UPI-2M će taj posao obaviti za nešto manje od 350 tisuća kuna, piše Večernji list u nedjeljnom broju. Cilj HŽ-a je efikasno poslovanje i racionalizacija režijskih troškova, stoga su se odlučili na gradnju zgrade na mjestu gdje se trenutačno nalazi grupa garažnih kolosijeka, koji nisu elektrificirani i ne koriste se, kao i niz željezničkih zgrada. U novu zgradu bi se trebalo smjestiti oko 900 djelatnika HŽ Infre koji trenutačno rade na sedam različitih lokacija. Jedan od glavnih zadataka projektanata jest da osmisle ‘open-space’ koncept koji će se, po potrebi, moći prilagoditi.

Izdvojeni članak

Budućnost Paromlina: Ove godine očekuje se završetak izrade glavnog projekta ‘Gradska knjižnica – Paromlin’

– Posebni zahtjevi u pogledu fleksibilnog korištenja prostora odnose se na zajedničke prostore (ulazni hol, hodnici) koji trebaju omogućiti organizaciju dodatnih aktivnosti (izložbe, razna događanja, prezentacije i sl.), a koje su sastavni dio poslovanja HŽ Infre kao upravitelja željezničke infrastrukture- kažu u HŽ-u, a prenosi Večernji list.

U novoj zgradi planira se i knjižnica na površini od 150 četvornih metara, restoran od 120, uredi za direktore, voditelje sektora i upravu od 30, urede za pomoćnike i voditelje odjela od 20 i urede za voditelje odsjeka i poslovne tajnice od 15 kvadratnih metara. Svi oni smjestit će se u energetski efikasan prostor.
U HŽ-u kažu kako se preporuke odnose na ostakljenja i osvjetljenje radnih ploha prirodnim svjetlom kako bi se izbjegla upotreba umjetne rasvjete. Također potrebno je izbjegavati velike visine, razvedenost građevine kao i građevine koje nisu u većem dijelu u kontaktu s tlom.

Iz HŽ-a žele dovoljno parkirnih mjesta, a projektant mora osmisliti i hortikulturu tako da osigura pješačke površine, ali i trg na kojem će se moći sjediti. Što se tiče rokova, UPI-2M ima deset mjeseci da želje iz HŽ-a pretvore u konkretan projekt. S obzirom na to da onda slijedi natječaj za izvođače radova, nadzor i ostalo, ne treba očekivati da će zdanje u Branimirovoj biti završeno prije 2025. godine.

Copy link
Powered by Social Snap