Pretraga

Imamo novog ministra Ivana Paladina, oporba ga rešetala s pitanjima o IGH i Kuparima

A- A+

Završena je zajednička sjednica Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo te Odbora za gospodarstvo na kojoj su  zastupnici temeljito ispitivali upravo imenovog novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ivana Paladina. Teme koje su se najčešće povlačile su kandidatov nedostatak iskustva u radu u dotičnom ministarstvu, pitanje obnove nakon potresa, budućnost APN kreditiranja te spori proces obnove hotela Kupari u kojem je sudjelovao.

Ivan Paladina

Ivan Paladina | screenshot: Saborska TV

Ivan Paladina je novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Tri godine je bio na čelu IGH-a te dvije godine savjetnik u Hrvatskoj poštanskoj banci, a nema  iskustava u radu u ministarstvu. S obzirom na probleme s kojima se ovo resorno ministarstvo suočava, nakon uhićenja bivšeg ministra Darka Horvata zbog optužbi za namještanje natječaja te ključnih problema koji se tiču spore obnove kuća na Baniji nakon razornog potresa, položaj ministra graditeljstva i državne imovine čini se kao ‘vruća fotelja’, pogotovo za nekoga tko dolazi ‘izvana’, tvrdi Marija Selak Raspudić iz MOST-a..

Paladina je na sjednici izjavio kako se, ‘iako nije političar, ne boji uloge ministra’.

Iako je Paladina rekao kako on nije političar, zastupnik Stjepan Bartulica iz Domovinskog pokreta mu je skrenuo pozornost na činjenicu da se kandidirao na lokalnim izborima 2005. godine na listi stranke Demokratski centar za mjesto na Pagu.

– Da, ja sam bio član stranke Desnog centra od svoje šesnaeste do dvadeset i prve godine, a zašto nisam stavio u životopis? Pa to je bilo tako davno da nisam smatrao da je tako važno. Hvala vam na vašoj opservaciji, dodat ću to u svoj životopis, rekao je novi ministar Paladina.

Ipak, mnogi saborski zastupnici se pitaju kako Paladina, koji nema nikakvog iskustva rada u ministarstvu, planira detektirati i riješiti ključne probleme. Tako je zastupnicu Selak Raspudić zanimalo što Paladina zna o samoj obnovi nakon potresa budući da nije član ministarstva, te ‘gdje vidi ključne propuste i kako ih misli riješiti u procesu obnove?’

– Nisam ni na koji način bio uključen u obnovu i nisam bio u tom ministarstvu, ali sam se u ovim danima pripremio, vjerujem da sam detektirao ključne probleme, dopustite mi nekoliko dana, tjedana i dokazat ću vrlo skoro da imam konkretna rješenja i planove, odgovorio je Paladina te dodao da, iako mu je u fokusu obnova koju će već sutra početi ubrzavati ako postane ministar , u planu ima poboljšati i sve ostalo što je u djelokrugu ministarstva.

Oporbu zanima stanje o obnovi i APN-u, a ministar traži malo vremena za analizu

A većinu zastupnika je zanimalo i kada će početi obnova na Banovini  i u Zagrebu, hoće li se mijenjati zakon o obnovi nakon potresa te koje konkretno korake Paladina misli poduzeti po pitanju obnove.

Paladina je redovito ponavljao kako planira u kraćem roku, ‘ubrzati aktualne trenutačne procese’, ‘rješavati prepreku jednu po jednu’ te da će do značajnih pomaka i unapređenja doći  ‘poboljšanjem komunikacije i odlučnosti u donošenju odluka svaki dan među svim dionicima’. Također smatra da zakon o obnovi neće biti potrebno mijenjati.

Zastupnik HDZ-a Branko Bačić se dotakao i aktualne teme APN kredita. Naime, zastupnika Bačića je zanimao stav Paladina o sudbini subvencioniranih stanova na što je Paladina imao spreman odgovor.

– Veliki broj mladih obitelji je kroz taj postupak sebi osiguralo dom, tijekom ove godine ću analizirati utjecaj tog programa na tržište nekretnina jer moramo razlučiti jesu li ti utjecaju zaista onakvi kako se komentira, ili su možda kratkoročnog karaktera, a dugoročno nisu takvi ili su tržišna kretanja potaknuta drugim elementima, a ne samo tim programom, rekao je ministar.

Kasnije je još zastupniku Tomislava Okrošu (HDZ) prokomentirao da ako i kada, se program subvencioniranja bude mijenjao, on mora ostati u nekom obliku.

U zanimljivoj crtici ministar Paladina je prokomentirao kako mu je bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš sjedila u povjerenstvu na stručnom ispitu te ga je pohvalila za znanje koje je imao tada, a u međuvremenu je stekao još više iskustva. Bivša ministrica pak nije krila nezadovoljstvo s lošijom pripremom ministra za njegovu novu poziciju.

Kupari kao nedovršeni projekt ministra

Mnogi su zastupnici potegnuli i pitanje hotela Kupari. Budući da je tvrtka čiji je i on bio suvlasnik, dobila još prije sedam godina  koncesiju za obnovu tog hotela, mnoge zastupnike je zanimalo zašto i nakon toliko vremena taj projekt nije realiziran i zašto je taj hotel još uvijek u ruševnom stanju.

-Što se tiče Kupara Vlada je u 4 godine uspjela samo raspisati natječaj. To je nulti korak u razvoju projekta. Uopće ne krivim vladu, ali nažalost procesi u Hrvatskoj tako dugo traju. Od trenutka potpisivanja ugovora do izgradnje treba puno više vremena, kazao je Paladina.

Još je naglasio da birokracijski procesi u Hrvatskoj predugo traju i da ih treba ubrzati.

Zastupnice iz lijevoz zelenog bloka Sandra Benčić i Urša Raukar-Gamulin zanimali su Paladinovi poslovni postupci u razdoblju od 2015. godine do 2017. godine dok je istovremeno bio i predsjednik nadzornog odbora Hidroelektre Niskogradnje d.d. te suvlasnik Avenue mehanizacije. U tom je razdoblju Avenue mehanizacija iznajmljivala opremu Hidroelektrani niskogradnji (koja je već u posjedu trebala imati takvu vrstu opreme), a potom otkupljivao strojeve i opremu od Hidroelektrane Niskogradnje. Zato ih je zanimalo je li zapravo ‘poslovao sam sa sobom’ te je li bio svjestan da će takvim ugovorima biti umanjena vrijednost Hidroelektre i da se radnici zbog toga neće moći isplatiti?

– Kao što sam rekao ranije, suvlasnik od 10 posto ne upravlja društvom, niti sam bio u upravi niti sam potpisivao ugovore, ali jesam znao za njih. Ali mislim da što se tiče tih ugovora, nema ništa sporno niti protuzakonito, rekao je Paladina.

Osim toga, Benčić je postavila pitanje ima li Paladinov bivši ruski partner Gljadelkin nekakva potraživanja prema njemu dok je zastupnicu Puljak zanimalo ima li kakvih aktualnih krivičnih prijava protiv Paladina, a koje još uvijek nisu odbačene. Po tom je pitanju Paladina bio vrlo jasan i kazao da niti Gljadelkin ima potraživanja prema njemu niti ima ijedan kazneni postupak te da su sve kaznene prijave podnesene protiv njega odbačene.

Nakon rasprave, uslijedilo je glasovanje. Tijekom glasovanja Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo sedam je članova glasalo za iskazivanje povjerenja kandidatu Ivanu Paladinu, dok ih je troje glasovalo protiv. Kod glasovanja Odbora za gospodarstvo sedam članova je također bilo za izglasavanje povjerenja dok ih je troje bilo protiv.

Na izglasavanju Sabora, za kandidata Ivana Paladina je glasovalo 77 zastupnika tako da imamo novog ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine.

Copy link
Powered by Social Snap