Pretraga

Horvat razriješen dužnosti ministra, oglasio se i USKOK s detaljima

A- A+

Nakon što je u subotu ujutro obavljen pretres kuće Darka Horvata te je isti uhićen, oglasio se i USKOK. Detaljno je objavljeno za što terete Horvata, a u međuvremenu je Horvat razriješen dužnosti ministra.

Ministar Darko Horvat | Foto: mpgi.gov.hr

Podsjećamo, u subotu ujutro je USKOK upao u stan Darka Horvata zbog sumnje na zloupotrebu vlasti, a ubrzo je Horvat i uhićen. Premijer Andrej Plenković je održao i izvanrednu pressicu na kojoj se osvrnuo na nova događanja, ali tada još nije bilo govora o smjeni istoga. Međutim, par sati nakon su iz Vlade potvrdili da je Plenković razriješio Horvata dužnosti ministra, i to na njegov osobni zahtjev.

Oglasio se i USKOK, koji je objavio za što točno tereta Horvata. Donosimo potpuno rješenje o provođenju istrage protiv šestero okrivljenika.

Izdvojeni članak

Plenković nakon uhićenja Horvata: ‘Sasvim sigurno je da netko, ako je uhićen, ministar ne može biti’

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a podnesene nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestero hrvatskih državljana (1970., 1972., 1979., 1970., 1968., 1974.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je I. okr. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, u razdoblju od studenog 2018. do kraja prosinca 2018. godine, u Zagrebu, nakon što je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta prethodno 27. kolovoza 2018. objavilo otvoreni javni poziv za Program „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina“ za 2018. godinu, za čiju je provedbu zadužio II. okr., pomoćnicu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, u nakani da dodijeli bespovratna sredstva gospodarskim subjektima za koje je bio osobno zainteresiran, kao i onima za koje su to od njega neposredno ili posredstvom II. okr. višekratno tražili ostali okrivljenici, a koji subjekti nisu ispunili kriterije za dodjelu sredstava po tom programu, I. okr. je najprije zatražio od Ministarstva financija preraspodjelu proračunskih sredstava neistinito navodeći da su potrebna za provođenje programa, a onda je i donio Odluku kojom je upravo tim subjektima van programa proizvoljno dodijelio ukupno 2.655.594,99 kuna bespovratnih sredstava.

Unatoč tome što su I. i II. okr. znali da subjekti ne ispunjavaju kriterije kojima bi ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava, te unatoč tome što su s time upoznali i ostale okrivljenike koji su i nadalje tražili njihovu dodjelu, II. okr. je po nalozima I. okr., a po zahtjevima III. do VI. okr. te trećih za sada neutvrđenih osoba, u tablicu koja je sastavni dio Odluke u kojoj su navedeni iznosi bespovratnih sredstava i gospodarski subjekti kojima se ista dodjeljuju, uvrstila one subjekte za koje su I. okr. i ostali okrivljenici bili zainteresirani zbog osobne ili interesne povezanosti. Nakon toga je II. okr. naložila stručnim službama da osiguraju potpisivanje ugovora o isplati bespovratnih sredstava s navedenim subjektima, a koje je u ime Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, potpisao I. okr., kao i naloge za njihovu isplatu, na temelju čega je tim gospodarskim subjektima neosnovano isplaćeno ukupno 2.655.594,99 kuna, na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika.

Copy link
Powered by Social Snap