Pretraga

Plenković nakon uhićenja Horvata: ‘Sasvim sigurno je da netko, ako je uhićen, ministar ne može biti’

A- A+

Nakon što je policija u subotu ujutro obavila pretragu stana ministra Horvata i uhitila ga, premijer Andrej Plenković je održao pressicu na kojoj je komentirao uhićenje te akciju USKOK-a i DORH-a.

Premijer Andrej Plenković | Foto: Vlada RH

Premijer Plenković je održao pressicu nakon što je u javnosti objavljeno da je ministar graditeljstva, Darko Horvat, uhićen. Izvršen je pretres njegove kuće i u tijeku je kriminalističko istraživanje. Iako se govorilo i o uhićenjima ministra Aladrovića i potpredsjednika Vlade Miloševića, ali je premijer na pressici rekao da njih nisu kontaktirali.

– Vidim da je riječ o događajima iz 2018. kad je on bio ministar gospodarstva u našoj prvoj Vladi. Vidim da se tu spominju i drugi dužnosnici, Milošević i Aladrović kao i bivši ministar Tolušić. To je u svakom slučaju vrlo indikativan tajming i takva žurnost i ažurnost DORH-a vezano za kaznena djela koja su se dogodila 2018. godine. Ja sad očekujem da svi kažemo da DORH i USKOK nisu pod HDZ-ovom šapom, ali očito imaju razlog za dramatičnu žurnost i uhićenje ministra u Vladi, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na činjenicu da je jedan ministar trenutno uhićen, komentirajući kako smatra da nije bilo potrebe za tim potezom.

Izdvojeni članak

USKOK upao u stan Darka Horvata zbog sumnje na zloupotrebu vlasti: Uz njega sumnjiče još trojicu dužnosnika

– Ovo je trenutak u kojem bi glavna državna odvjetnica, kojoj smo dali pozitivnu ocjenu, trebala stati pred kamere i objasniti koji su to razlozi ovakve žurnosti i hitnosti da se uhiti ministar na dužnosti. Vjerujemo da će oni, ako ih imaju, podastrijeti dokaze zašto su se odlučili na ovakav potez. U ovom trenutku meni djeluje nerazmjeran ovaj potez, ali oni, siguran sam, vode računa da rade zakonito, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je parlamentarna većina stabilna i da nema izvanredne situacije ni prijevremenih izbora. Na pitanje ruši li DORH Vladu, Plenković je odgovorio da Vladu neće srušiti ni DORH niti bilo tko drugi.

– Ovo je nešto što se događa i što očito traje, nije moglo biti od jučer do danas, što se dogodilo, zašto takva žurnost, netko će to trebati objasniti. Ne vidim kakva je to hitnost i zbog čega se ministra nije moglo pozvati na razgovor. U svakom slučaju vrlo neobičan potez, ja ću zvati glavnu državnu odvjetnicu da mi objasni o čemu se ovdje radi, mislim da uhićenje ministra to zaslužuje i javnost ovo zaslužuje znati, rekao je Plenković.

Ubrzo je na stranicama DORH-a objavljeno i priopćenje kao odgovoru na premijerove prozivke.

– Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, kao ni dosad, neće komentirati izjave predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Nadležno državno odvjetništvo, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, poduzima svoje radnje, sukladno zakonima. Slijedom navedenog, kada se za to ostvare zakonom propisni uvjeti, nadležno državno odvjetništvo će dati javnosti relevantne informacije, objavljeno je.

Copy link
Powered by Social Snap