Pretraga

Istraživanje: Što bi se trebalo financirati iz Kohezijskog fonda nakon 2027. godine

A- A+

Započeli su pregovori o područjima financiranja Kohezijske politike Europske unije za razdoblje nakon 2027. godine. Što će se u buduće financirati iz Kohezijskog fonda ispunjavanjem upitnika može predložiti svaki građanin RH do 15. kolovoza 2023.

EU

EU | foto: Freepik

Kohezijska politika glavna je investicijska politika Europske unije za koju se odvaja jedna trećina proračuna EU-a za sedmogodišnje financijsko razdoblje 2021.-2027. U Hrvatskoj sredstva Kohezijske politike čine 70% svih javnih ulaganja, a zahvaljujući njezinim učincima BDP je za 5% viši nego što bio bez EU sredstva.

Upravo zbog toga Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokrenulo je dijalog sa svim relevantnim dionicima fondova EU-a s ciljem formiranja nacionalnog stajališta o Kohezijskoj politici nakon 2027. godine. Između ostaloga, o sastavnicama Kohezijske politike institucije i građani mogu se izjasniti ispunjavanje online Upitnika o budućnosti Kohezijske politike nakon 2027.

Izdvojeni članak

Preporod hrvatskih pomorskih luka: Donosimo vam popis najvažnijih projekata vrijednih 2 milijarde kuna

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije poziva na sudjelovanje u kreiranju javnog mišljenja o Kohezijskoj politici nakon 2027. godine. Sve imajući u vidu kako su svi dobiveni prijedlozi od velike važnosti za razvoj Hrvatske.

Upitniku o budućnosti Kohezijske politike nakon 2027. godine možete pristupiti ovdje. Rok za ispunjavanje upitnika: 15. kolovoza 2023.

Koliko je važan Kohezijski fond dobar je primjer činjenica je kroz njega osigurano 680 milijuna eura za strateške urbane projekte 22 hrvatska grada, sve o projektu pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap