Pretraga

Nešto drugačija priča o izgradnji: Infrastrukturna mreža četiri puta duža od hrvatskih autocesta

A- A+

Prije sedam godina, EU je odobrila sredstva za realizaciju projekta suvremene agregacijske infrastrukturne mreže. Riječ je o izgradnji takozvane ‘mreže sljedeće generacije’, odnosno ‘Next Generation Network’ koja bi ukupno trebala biti duga više od 5 tisuća kilometara. To znači da će ova agregacijska infrastruktura dužinom četiri puta preteći ukupnu kilometražu hrvatskih autocesta, koja je nešto dulja od 1.300 kilometara. Isto tako, dužina će biti 2208 puta veća od dužine Pelješkog mosta. Na zahvatu koji će obuhvatiti više od 430 naselja, radit će tim od 40 stručnjaka.

Next Generation Network | foto: Freepik

Optička infrastruktura podrazumijeva prijenos podataka. Riječ je o usluzi koja podržava više od jedne tehničke platforme te djeluje putem prijenosnog sustava svjetlovodnih veza. Sve radi na principu visoko pouzdane tehnologije, a ugovor o izgradnji takve mreže u Hrvatskoj, duge preko 5 tisuća kilometara potpisan je još 2020. godine. Tada je ugovorena izgradnja nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture.

Tvrtka Odašiljači i veze, koja je nedavno završila pripajanje splitskog Pomorskog centra za elektroniku – PCE, prošle je godine pokrenula i Veliki projekt državnog interneta, odnosno izgradnju agregacijske mreže. Valjalo je pronaći voditelja projekta, provesti natječaj za izvođenje radova, a s izvođačem je krajem 2023. godine i sklopljen ugovor, piše Večernji list.

5.300 km suvremene optičke infrastrukture

Ako je suditi prema riječima predsjednika uprave OIV-a, Mate Botice, riječ je o izgradnji mreže nove generacije, to jest agregacijske infrastrukture (engl. NGN – Next Generation Network). Mreža u izgradnji naziva je Nacionalna optička infrastruktura (NOI). Pokretanje projekta nije novost, jer je Europska unija za realizaciju odobrila sredstva prije sedam godina.

Izdvojeni članak

Država dovodi brzi Internet tamo gdje telekomi ne žele, gradi se mreža od 224,3 milijuna eura

Realizacija projekta Nacionalne optičke infrastrukture dugo se iščekivala, a u planu je bila izgradnja oko 5.300 kilometara suvremene optičke infrastrukture, tako da je zahvat uistinu ogroman. Riječ je o infrastrukturi koja podržava simetričnu pristupnu brzinu veću od 100 Mbit/s u onim područjima gdje ne postoji komercijalni interes izgradnje.

– Kako bih vam približio veličinu zahvata, evo nekih usporedbi: duljina novoizgrađene Nacionalne optičke infrastrukture otprilike je četiri puta veća od cjelokupne mreže autocesta i poluautocesta (1.340 km) u Republici Hrvatskoj ili 2208 puta dulja od Pelješkog mosta, zbog čega je ovaj infrastrukturni zahvat jedan od najkompleksnijih projekata od državnog značaja koji će se implementirati u idućim godinama u našoj zemlji, objasnio je obuhvat projekta Botica.

Kraj realizacije u 2028.

Na putu ka ostvarenju projekta javile su se brojne administrativne teškoće te žalbe na natječajima pa se na implementaciju projekta čekalo. Isto tako, sam dovršetak gradnje bio je odgađan nekoliko puta. Ipak, poznati su vremenski okviri u kojima se očekuje da će projekt biti realiziran.

S Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i SAFU potkraj 2020. godine sklopljen je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava – Izgradnja nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture i povezivanje ciljanih javnih korisnika u svojstvu korisnika bespovratnih sredstava iz Europskih i strukturnih i investicijskih fondova. Predviđeno je kako će projekt biti realiziran unutar 98 mjeseci, odnosno za otprilike 8 godina. To znači da bi infrastruktura trebala biti dovršena do kraja 2028. godine. Trenutno, provedba teče prema ugovorenom planu.

Obuhvatnost 430 naselja

Temeljem potpisanog ugovora, OIV je preuzeo odgovornost za implementaciju projekta Nacionalne optičke infrastrukture. Nositelj projekta pritom je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje pruža veliku podršku u provedbi projekta. Za implementaciju je odgovoran pomno odabran tim stručnjaka.

– Tim voditelja projekta koji je odgovoran za implementaciju sastoji se od unutarnjeg tima OIV-a i vanjskog tima pružatelja usluge vođenja projekta Trames d.o.o., koji je odabran u postupku javne nabave krajem 2022. godine, rekao je Botica.

Projekt je vrlo obuhvatan, a provodi se u skladu s EU pravilima za provedbu projekata. Uzimajući u obzir ukupan doseg zahvata, obuhvatit će se više od 430 naselja u ruralnim te subruralnim područjima Hrvatske. Tim voditelja projekta sastoji se od ukupno 40 stručnjaka.

HEP je prošlo ljeto u rad pustio najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap