Pretraga

HEP pustio u rad najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj

A- A+

Najveća sunčana elektrana u komercijalnom pogonu u Hrvatskoj, Sunčana elektrana Obrovac, jučer je puštena u trajni rad. Ona će proizvoditi električnu energiju za tri i pol tisuće kućanstava, a izgrađena je na području bivše tvornice glinice.

Sunčana elektrana Obrovac

Sunčana elektrana Obrovac | Foto: Vlada Republike Hrvatske

Vrijednost Sunčane elektrane je 6.9 milijuna eura, a godišnje će proizvoditi električnu energiju od oko 11,3 milijuna kWh. Prostire se na površini od 117.137 m2, dok je ugrađeno 27.544 fotonaponskih modula domaćeg proizvođača. U puštanju u pogon elektrane sudjelovao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, kao i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Nakon Vjetroelektrane Korlat, snage 58 MW, puštene u rad 2021. godine i Sunčane elektrane Stankovci od 2,5 MW koja je u pogonu od 2022., SE Obrovac je treća HEP-ova elektrana koja koristi obnovljive izvore energije u Zadarskoj županiji. Realizirana je u skladu s razvojnom strategijom HEP 2030.

Izdvojeni članak

Sve više sunčanih elektrana u Hrvatskoj: Samo u dva mjeseca instalirano više od tisuću novih

Sunčana elektrana Obrovac je i ukupno sedma po redu HEP-ova sunčana elektrana u pogonu i jedna od četiri sunčane elektrane, ukupne snage 32 MW, koje će HEP pustiti u rad u 2023. godini. Najavljeno je i uskoro svečano otvorenje SE Donja Dubrava u Međimurju, snage 9.9 MW koja se počela graditi 2022. godine. Više o njoj možete pročitati u ovom tekstu.

Puštanje u rad nove sunčane elektrane je bila prilika i za najaviti razvoj šezdeset novih elektrana ukupne snage 1.544 MW. Također, treba napomenuti kako se većina planiranih projekata obnovljivih izvora energije nalazi na priobalnom području, od čega u Zadarskoj županiji njih 11, ukupne snage 660 MW i procijenjene vrijednosti 700 milijuna eura.

Kako smo pisali ovdje, u prva dva mjeseca ove godine, postavljeno je 1.162 novih elektrana, a prema podacima iz veljače, u domaćinstvima je instalirano ukupno 5.030 sunčanih elektrana, dok je u tvrtkama je do kraja veljače ove godine bilo instalirano njih 2.989, ukupne snage 225,09 MW.

Copy link
Powered by Social Snap