Pretraga

Država dovodi brzi Internet tamo gdje telekomi ne žele, gradi se mreža od 224,3 milijuna eura

A- A+

Na području cijele Hrvatske kroz narednih nekoliko godina trebala bi se proširiti nacionalna širokopojasna NGN agregacijska infrastruktura koja će brzi internet dovesti pred vrata građana u malim sredinama u kojima telekomima nije isplativo ulagati. Za ovaj su projekt nedavno izabrani i izvođači radova, a njegova ukupna vrijednost iznosi 224,3 milijuna eura.

Proširenje internetske mreže dio je projekta ‘Izgradnja nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture sljedeće generacije‘, čiji je nositelj Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Projekt za cilj ima u manja naselja i ruralne krajeve, gdje telekomi ne mogu ostvariti isplativost ulaganja, dovesti pristup internetu brzinom internetu iznad 100 Mbit/s.

Riječ je o 438 naselja u ruralnim i subruralnim područjima Hrvatske koja imaju više od tisuću stanovnika ili imaju manje od tisuću. Uz to i bar jednog javnog korisnika/tijelo javne vlasti.

Pod kapom OiV-a

Za tehničku provedbu projekta bit će zadužena tvrtka  Odašiljači i veze (OiV) o čemu je krajem 2020. s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i agencijom SAFU sklopio ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova za tu namjenu.

Ukupna vrijednost projekta je 224,3 milijuna eura, od čega je 101,4 milijuna eura sufinancirano iz EU fondova, kažu na upit Hine iz OiV-a, dodajući da su za izvođače radova u postupku javne nabave za projektiranje i izgradnju agregacijske infrastrukture odabrane tvrtke Strabag AG, Strabag d.d. glavna podružnica za građevinarstvo te zajednica ponuditelja-tvrtki Ericsson Nikola Tesla, Ericsson Nikola Tesla Servisi i Supra Net.

Ističu i da su njihove ponude ocijenjene ekonomski najpovoljnijim po grupama predmeta nabave, što uključuje projektiranje, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ishođenja građevinskih dozvola te izvođenje građevinsko-instalaterskih radova.

Izdvojeni članak

Popravci u kući: Top 5 aplikacija za pronalaženje majstora

5.300 kilometara infrastrukture

Ukupna dužine trase NGN agregacijske širokopojasne infrastrukture koja se namjerava realizirati je oko 5.300 kilometara, piše novilist.hr. S obzirom na kompleksnost, vremenski plan provedbe je definiran u fazama i unutar 98 mjeseci odnosno oko osam godina i predviđa obuhvati cijeli teritorij RH pri čemu će se svjetlovodne niti polagati većinom u već postojeće kabelske kanale, uz autoceste i ceste, pruge i slične trase.

Iz OiV-a napominju da bi do kraja veljače 2024. trebale završiti pripremne aktivnosti, te da se, ne bude li žalbi na odabir izvođača, sklapanje ugovora o projektiranju i izgradnji te infrastrukture predviđa do 8. prosinca 2023. godine. Rok završetka programa je listopad 2027.  godine, odnosno približno 46 mjeseci.

Doznajte ovdje kojih top 5 proizvoda s ‘Alija’ DIY majstori preporučuju za brze i jednostavne popravke u kući.

Copy link
Powered by Social Snap