Pretraga

Još uvijek nije jasno kako će izgledati: Rasprave i neslaganja oko obnove Notre-Dame

A- A+

Nakon požara koji je gotovo pa progutao katedralu Notre-Dame, smještenu u samom centru Pariza, dolazi do neslaganja oko obnove. Trenutno se raspravlja o tome kako će izgledati unutrašnjost, a neki predlažu potpunu promjenu i moderni pristup.

Katedrala Notre-Dame, foto: Pexels; Ella Wei

Neslaganja oko toga kako bi se izgorena katedrala Notre-Dame u Parizu trebala obnoviti su ponovno iskočila kad su se pojavili planovi oko uređenja unutrašnjosti. Uredila bi se tako da bi bila pristupačnija turistima: ispovjedaonice, oltari i klasične skulpture bi se zamijenile s modernim muralima i novim svjetlosnim i zvučnim efektima, dizajniranima da stvaraju ’emocionalne prostore’, piše Dezeen.

Posjetioci bi bili vođeni na ‘putu otkrivenja’ kroz tematske kapelice, a tema jedne od njih bi bila i očuvanje okoliša. Uz to, citati iz Biblije bi se projicirali na zidovima kapelica u raznim jezicima, uključujući i mandarinski.

Nakon pogubnog požara u travnju 2019. godine, arhitekti su predložili nekoliko prijedloga za modernu obnovu, ali predsjednik Francuske je već u svibnju iste godine rekao kako će katedrala biti obnovljena kako bi izgledala identično kao i prije požara. No, do neslaganje je došlo prošli tjedan, kada su se pojavila izvješća o planiranom uređenju unutrašnjosti katedrale. Maurice Culot, pariška arhitektica i kritičarka, rekla je ‘kako se čini da Disney ulazi u Notre-Dame’.

Izdvojeni članak

Renovacija pariške katedrale Notre-Dame usporena zbog izgubljenog znanja o gradnji iz 12. stoljeća

– Ono što oni predlažu napraviti katedrali Notre-Dame nikad ne bi moglo biti napravljeno u Westminsterskoj opatiji ili sv. Petru u Rimu. Kao da je u pitanju tematski park. I dosta dječje i jednostavno, s obzirom na veličinu ovoga mjesta, komentirala je Culot.

Nezadovoljna je bila i profesorica Maria Luisa Ceccarelli Lemut, koja predaje srednjovjekovnu povijest na Sveučilištu u Pisi.

– Treba jednostavno provesti restauraciju, a ne birati rješenja koja bi mogla promijeniti arhitektonski izgled ili proizvoljno ‘modernizirati’ zgradu, rekla je Ceccarelli Lemut.

Predložene promjene se većinom odnose na dio katedrale koji je ostao relativno neoštećen u požaru, dok bi se oštećeni elementi trebali restaurirati u prvobitno stanje. Crkveni dužnosnici uključeni u renoviranje tvrde da bi promjene pomogle objasniti kršćanstvo milijunima posjetiocima katedrale, ali u pristupačnijem formatu.

Francuska komisija za nacionalnu bašti u arhitekturu će poslušati detaljne prijedloge za unutrašnjost katedrale na sastanku sljedećeg tjedna. Podsjećamo, katedrala uglavnom je sagrađena u 13. stoljeću, ali je doživjela veliku restauraciju u 19. stoljeću, koju je predvodio arhitekt Viollet-le-Duc.

Još uvijek nije jasno kako će izgledati: Rasprave i neslaganja oko obnove Notre-Dame
Share via
Copy link
Powered by Social Snap