Pretraga

Renovacija pariške katedrale Notre-Dame usporena zbog izgubljenog znanja o gradnji iz 12. stoljeća

A- A+

Nakon požara 15. travnja 2019. godine u kojem su izgorjeli krov i toranj, radovi na renovaciji katedrale Notre-Dame usporili su i zbog pandemije virusa COVID-19. Brojne suvremene arhitektonske ideje o izgledu obnovljene katedrale ipak su zamijenjene renovacijom u izvornom obliku. Stručnjaci smatraju da će obnova trajati godinama.

notre dame

Pariška katedrala Notre-Dame prije požara 2019. godine | foto: Unsplash

Procijenjena vrijednost rekonstrukcije pariške Notre-Dame je 8 milijardi američkih dolara.

Gotička katedrala Notre-Dame i prije požara u travnju 2019. godine prolazila je renovaciju. Smatra se da su upravo instalacije korištene u rekonstrukciji uzrokovale požar koji je u jedno popodne progutao krov i toranj jednog od simbola Pariza.

Skele, koje su se za vrijeme požara nalazile na katedrali, stručnjacima se predstavljale glavni problem prilikom ponovnog početka renovacije. Visoke temperature uzrokovale su savijanje metala te je zbog toga uklanjanje skela predstavljalo rizik od stvaranja još veće štete na katedrali. Ipak, unatoč odgodi radova zbog pandemije virusa COVID-19, skela je uspješno otklonjena krajem 2020. godine.

– Prijetnja, koju je za katedralu skela predstavljala, je uklonjena, rekao je za FRANCE24 Louis Georgelin, vojni general koji nadgleda obnovu.

Prema navodima Deutsche Welle-a, renovacija Notre-Damea trebala bi trajati sve do 2024. godine. Završetak radova planiran je prema Ljetnim olimpijskim igrama koje će se u ljeto 2024. godine odigrati u Parizu. No, brojni stručnjaci uključeni u obnovu Notre-Damea smatraju da će obnova trajati mnogo duže.

– Predsjednik vjeruje stručnjacima stoga je odobrio glavne nacrte projekta koje je prezentirao vodeći arhitekt koji planira identičnu rekonstrukciju, rekli su iz Elizejske palače za Deutsche Welle.

Stakleni toranj i vrtovi na krovu

Kada su radovi na renovaciji napokon počeli javilo se pitanje stila u kojem će se katedrala nastaviti obnavljati. Neke od vizija obuhvaćale su stakleni toranj i vrtove na vrhu katedrale. No, francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrdio je da će se katedrala renovirati u duhu u kojem je izgrađena u 12. stoljeću.

Rekonstrukcija tornja u izvornom obliku stvorila je novi potencijalni problem. Olovo, od kojeg je toranj izvorno građen, stvorilo je ekološki i zdravstveni problem kada su njegove čestice letjele pariškim zrakom za vrijeme požara 15. travnja 2019. godine. Upravo zbog toga aktivirale su se brojne organizacije za očuvanje okoliša i zdravlja koje rekonstrukciju u kojoj se ponovno koristi olovo ne vide kao opciju.

Rekonstrukcija tornja i krova katedrale otvorila je i pitanja o edukaciji radnika koji će na njoj raditi. Stručnjaci smatraju da će upravo znanje o izgradnji prema načelima iz 12. stoljeća predstavljati glavni problem obnove Notre-Damea. Time se također otvara i pitanje edukacije radnika koje će nametnuti dodatne troškove.

Copy link
Powered by Social Snap