Pretraga

Kreće se u proširenje Praškog pristaništa u Rijeci: Potpisan ugovor vrijedan 2,4 milijuna eura

A- A+

Lučka uprava Rijeka potpisala je sa zajednicom gospodarskih subjekata koju čine tvrtke Rijekaprojekt iz Rijeke i OpusGEO iz Zagreba Ugovor o izradi studijsko-projektne dokumentacije za proširenje Praškog pristaništa. Ugovor je vrijedan preko 2,4 milijuna eura.

Prikaz proširenja Praškog pristaništa

Prikaz proširenja Praškog pristaništa, foto: Grad Rijeka

Potpisani ugovor vrijedan je 2.460.349,06 eura s PDV-om i obuhvaća izradu idejnog rješenja i studije utjecaja na okoliš, provedbu geodetskih i geotehničkih istražnih radova, izradu Idejnog projekta, izradu glavnog projekta i izradu troškovnika i natječajne dokumentacije za radove na proširenju Praškog pristaništa.

Izrada studijsko-projektne dokumentacije za proširenje Praškog pristaništa u Bazenu Rijeka sufinancira se sredstvima iz ‘Instrumenta za povezivanje Europe’ (Connecting Europe Facility – CEF) s udjelom od 50% bespovratno. Projektom će se pripremiti sva potrebna tehnička dokumentacija te provesti svi administrativni postupci potrebni za ishođenje građevinskih dozvola za izvođenje radova na proširenju Praškog pristaništa.

Radovi uključuju izgradnju nove obale u dužini od 345 metara koja će povezati Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal i Visinov gat te uređenje zaobalja u novo operativno područje od oko 50.000 m2 u njenom zaleđu. Proširenjem Praškog pristaništa dobit će se novi višenamjenski terminal u Bazenu Rijeka s dubinom mora od 20 metara uz obalni zid. Izgradnjom i uređenjem novih operativnih površina postići će se maksimalna iskoristivost lučkog područja u ovom dijelu luke i osigurati uvjeti za prekrcaj i skladištenje značajno većih količina raznih vrsta generalnih tereta.

Izdvojeni članak

Uskoro slijedi izgradnja nove luke u Rijeci: Porto Baroš će biti najluksuznija marina u Hrvatskoj

Novo prometno rješenje

Projekt proširenja Praškog pristaništa u cjelini osigurava preduvjete za novo prometno rješenje u ovom dijelu grada učinkovitim povezivanjem gradskih i lučkih prometnica sa državnom cestom DC 403. Novo prometno rješenje uključuje produljenje ulice Riva prema zapadu, izgradnju cestovnog priključka za Praško pristanište i spoj na novu lučku cestu čime će se osigurati izravan pristup zapadnom izlazu na Riječku obilaznicu preko DC 403.

Druga važna komponenta projekta su lučka skladišta 18, 19, 20, 21 i 22 koja se nalaze u neposrednoj blizini Praškog pristaništa, a upisana su u registar Zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Skladište 22 je obuhvaćeno koncesijom na Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu i koncesionar će ga u narednom razdoblju urediti u svoje poslovno sjedište.

Po završetku proširenja Praškog pristaništa, poznati skladišni kompleks Metropolis (lučka skladišta 18, 19, 20 i 21) se izdvaja iz lučkog područja i postaje javno dostupna industrijska baština slobodna za prenamjenu u razne urbane sadržaje.

Prikaz proširenja Praškog pristaništa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap