Pretraga

Milanović: ‘Naš drugi najveći resurs je prostor, prvi su arhitekti’

A- A+

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović bio je na otvaranju manifestacije ‘Dani arhitekata 8.0’ u Puli, te govorio o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji i kako ta pozicija može utjecati na zbrinjavanje hrvatske arhitekture. Posebno se osvrnuo na zapuštenost Zagreba pa je izrazio kako Hrvatska po pitanju zbrinjavanja gradova kaska za ostalim državama članicama EU i da bi se na njih mogla ugledati.

predsjednik Milanović na Danima arhitekata | foto: predsjednik.hr

Na otvaranju manifestacije ‘Dani arhitekata 8.0’ u Puli bio je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. U organizaciji Hrvatske komore arhitekata i Udruženja hrvatskih arhitekata te pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, u Puli, u Domu hrvatskih branitelja, manifestacija je održana između 21. i 23. ožujka 2024. godine. Prilikom otvaranja manifestacije, predsjednik Milanović osvrnuo se na neke od osnovnih pitanja obnove i održavanja gradnje na prostoru Hrvatske, a posebno se dotaknuo Zagreba.

Izdvojeni članak

Izložba: Arhitekture u Istri 2013.-2023. otvara se u Giardinu

Za Milanovića, EU je prije svega ‘izvor sredstava’

Prije svega, opisao je položaj Hrvatske u Europskoj uniji, kako ga on vidi. Za EU je rekao kako Hrvatskoj može poslužiti kao ‘izvor sredstava’ no i kao primjer ‘normativnog okvira’. Ipak, mišljenja je da usvajanje ideologije EU ne bi bilo pretjerano korisno usvojiti. Dodatno je opisao sustav Europske unije iz vlastite perspektive.

– Nama Europska unija služi kao izvor sredstava i kao normativni okvir, a kao ideologija – za mene puno manje. Europska unija nije veledržava, nije zajednica u kojoj su izbrisani identiteti. Europska unija je zajednica država od kojih su većina nacionalne države. I budemo li se olako i bez propitkivanja – pa i bez legitimnih pobuna verbalne prirode – predavali, neće nas biti. Budimo skeptični prema svemu što se događa oko nas i kritični, poručio je predsjednik Milanović.

Vezano za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji izrazio je mišljenje kako je važno da u europskoj zajednici ne dođe do ‘brisanja’ nacionalnih identiteta. O hrvatskoj arhitekturi je pak rekao da ‘možemo biti ponosni i zadovoljni s razlogom s onim što imamo i što baštinimo’ pa je spomenuo i pitanje obnove i uređenja Zagreba. Predsjednik Milanović za Zagreb je komentirao kako je grad ‘lijepo zamišljen, ali se desetljećima ništa nije radilo’.

– Ono što gledam posljednjih trideset godina je depresivno. Depresivno u pogledu obnove, energetske obnove i puke estetike. U usporedbi s nekim europskim gradovima mi stagniramo i to ne izgleda dobro. To se mora promijeniti, poručio je predsjednik Milanović.

Zagreb posljednjih trideset godina zanemaruje svoju arhitekturu, tu se može ugledati na EU

Mišljenja je kako je Zagreb posljednjih trideset godina zapušten – kako na polju estetike tako i po pitanju energetskih svojstava objekata. Zaključio je kako Zagreb zaostaje po pitanju zbrinjavanja gradskih prostora u odnosu na ostale europske zemlje. Za zbrinjavanje gradskih objekata rekao je kako su iznimno važni i da pokazuju koliko grad ili država ‘drže do sebe’.

– Odnos prema državnoj imovini pokazuje puno. Ova zgrada sagrađena je prije više od stotinu godina, rekao je predsjednik Milanović govoreći o Domu hrvatskih branitelja koji je izgrađen 1872. godine za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije – Ovo su stvari kojima se pokazuje koliko ti je stalo do države i koliko je cijeniš. Ovo je državno vlasništvo. Želim da se ovakvi kapitalni objekti održavaju, obnavljaju, da sami sebi dajemo poruku da se ozbiljno doživljavamo i da imamo samopoštovanje. Kao što sam rekao, nismo u arhitekturi svjetska avangarda, jer smo na kraju krajeva premaleni i nedovoljno bogati, ali nismo ni siromašni i zaostali, žilavi smo i svjesni tko smo i što smo i da smo sposobni upravljati sobom. Potpredsjednik vlade rekao je da je prostor naš najveći resurs. Slažem se, drugi najveći, prvi su ljudi, danas arhitekti, rekao je predsjednik Milanović prilikom otvorenja ‘Dana arhitekata 8.0’.

Na otvorenju su, osim predsjednika Zorana Milanovića govorili i predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac, predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Mia Roth Čerina, glavni tajnik Vijeća arhitekata Europe Ian Pritchard, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec, župan Istarske županije Boris Miletić i potpredsjednik Vlade, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH Branko Bačić te mnogi drugi. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić.

Ovdje pročitajte o hitnoj sanaciji Karlovačkog veleučilišta.

Copy link
Powered by Social Snap