Pretraga

Milijunski posao: Zna se tko će raditi prve geotermalne bušotine u 4 hrvatska grada

A- A+

Agencija za ugljikovodike izabrala je izvođača za projektiranje, nabavu materijala i izradu istražnih geotermalnih bušotina po principu ‘ključ u ruke’ na ranije odabranim lokacijama u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Osijeku i Vinkovcima. Posao će u sva četiri grada obaviti tvrtka CROCSO iz Zagreba koja je ujedno bila i jedini ponuditelj na natječaju. Prvi korak je na lokacijama konstruirati istražne geotermalne bušotine. One će potom biti proizvodno ispitane kako bi se utvrdile proizvodne mogućnosti ležišta te definirale karakteristike i svojstva ležišta, potrebne za procjenu rezervi geotermalne vode.

postrojenje za geotermalnu energiju

postrojenje za geotermalnu energiju | foto: Feifei Cui-Paoluzzo / Getty Images

Završen je natječaj za odabir tvrtke koja će otvoriti dugo očekivane geotermalne bušotine u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Na četiri lokacije, u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Osijeku i Vinkovcima tako se uskoro može očekivati početak istraživanja.

Prema podatcima dostupnim u Elektroničkom oglasniku javne nabave (EJON) posao će u sva četiri grada obaviti isti tvrtka, CROSCO iz Zagreba. Procijenjena vrijednost radova iznosila je  41,5 milijuna eura, a u konačnici, prema prihvaćenim ponudama taj će iznos biti nešto veći, te će iznositi približno 49,6 milijuna eura.

Izdvojeni članak

Beč dobiva geotermalnu elektranu vrijednu 80 milijuna eura: Trebala bi biti gotova do 2026. godine

Svrha izrade istražnih geotermalnih bušotina je, kako se navodi u natječajnoj dokumentaciji, ispitivanje geotermalnog potencijala ležišta geotermalne vode na perspektivnoj lokaciji za korištenje geotermalne vode u energetske svrhe.

Prvi korak je na lokacijama konstruirati istražne geotermalne bušotine. One će potom biti proizvodno ispitane kako bi se utvrdile proizvodne mogućnosti ležišta te definirale karakteristike i svojstva ležišta, potrebne za procjenu rezervi geotermalne vode. Uz napomenu kako se istražnim bušotinama namjerava na svakoj od četiri lokacije ispitati jedno ili više ležišta geotermalne vode koje istražna bušotina raskrije.

Po gradovima projekti geotermalnih bušotina se razliku po vrijednosti radova i položaju u odnosu na urbanu cjelinu kojoj pripadaju.

Velika Gorica

Preliminarni istražni prostor Velika Gorica nalazi se na zapadnom dijelu Republike Hrvatske i zahvaća šire područje grada Velike Gorice. U geološkom pogledu područje pripada jugozapadnom rubnom dijelu Savske depresije. Površina područja na kojemu će se obavljati istraživanja iznosi 264,5 kvadratnih kilometara, a vrijednost radova će iznositi 14.054.177,50 eura.

Zaprešić

Preliminarni istražni prostor Zaprešić nalazi se na zapadnom dijelu Republike Hrvatske i zahvaća šire područje grada Zaprešića. U geološkom pogledu područje pripada sjeverozapadnom rubnom dijelu Savske depresije. Površina preliminarnog istražnog područja iznosi 93,2 kvadratnih kilometara, a radovi prema prihvaćenoj ponudi će koštati 13.083.616,25 eura.

Osijek

Preliminarni istražni prostor Osijek nalazi se na istočnom dijelu Republike Hrvatske i zahvaća šire područje grada Osijeka. U geološkom pogledu područje pripada jugoistočnom dijelu Dravske depresije. Površina preliminarnog istražnog područja iznosi 106,3 kilometara kvadratnih, a vrijednost radova po ponudi iznosi 10.160.303, 75 eura.

Vinkovci

Preliminarni istražni prostor Vinkovci nalazi se na istočnom dijelu Republike Hrvatske i zahvaća šire područje grada Vinkovaca. U geološkom pogledu područje pripada sjeveroistočnom dijelu Slavonsko-srijemske depresije. Površina preliminarnog istražnog područja iznosi 87,6 kilometara kvadratnih, a istraživanje će koštati 12.333.395 eura.

Ugovorima vrijednim 98 milijuna eura INA na dvije lokacije pokreće postrojenja zelene energije, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap