Pretraga

Ugovorima vrijednim 98 milijuna eura INA na dvije lokacije pokreće postrojenja zelene energije

A- A+

Naftna kompanija INA potpisala je dva ugovora za nove projekte, ukupne vrijednosti od 98 milijuna eura. U prvom projektu instalirat će se elektrolizator za proizvodnju zelenog vodika uz solarnu elektranu, u Rafineriji nafte Rijeka, a proizvedeni vodik trebao bi se koristiti primarno u prometu. U sklopu drugog projekta, predviđa se izgradnja postrojenja za proizvodnju biometana u Sisku, iz različitih poljoprivrednih ostataka. Oba projekta, tvrtku bi trebala usmjeriti prema zelenoj tranziciji. Za lokaciju u Sisku u planu je da bude centar obnovljive energije, a i za Rafineriju u Rijeci planira se da će biti centar proizvodnje čiste energije u Hrvatskoj.

velika uljna rafinerija | foto: Freepik

Naftna kompanija INA potpisala je dva ugovora za strateške projekte. Jedan ugovor potpisan je za izgradnju postrojenja zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka, a drugi za proizvodnju biometana u Sisku, na lokaciji na kojoj se nalazila nekadašnja rafinerija. U pitanju su ugovori ukupno vrijedni 98 milijuna eura.

Namjena zelenog vodika u prometu

U sklopu prvog projekta planira se instalacija elektrolizatora za proizvodnju zelenog vodika, koji uključuje i solarnu elektranu koja će djelomično napajati proizvodnu jedinicu, u Rafineriji nafte Rijeka. Elektrolizator bi trebao biti ukupne snage 10 megavata, dok se za solarnu elektranu na Urinju očekuje da će biti veće snage od one nužne za elektrolizu vodika za potrebe rafinerije. Višak energije, ili pak višak proizvedenog vodika, INA bi tako plasirala na tržište, piše Novi list.

Izdvojeni članak

Završen najveći nuklearni fuzijski reaktor u Japanu, energija iz giga ‘tokamaka’ posude

Za proizveden zeleni vodik prije svega je predviđena namjena u prometu, što će tvrtku učiniti prvom tvrtkom proizvođačem zelenog vodika na komercijalnoj razini u Hrvatskoj. Ugovor o isporuci ključne opreme za elektrolizu vodika potpisan je s domaćom tvrtkom IVICOM Consulting.

Proizvodnja biometana iz poljoprivrednih ostataka

U okviru drugog projekta, INA planira u Sisku izgraditi postrojenje za proizvodnju biometana. Biometan će se, predviđeno je, proizvoditi uglavnom iz poljoprivrednih ostataka poput slame, stajaskog gnoja, iz različitih nusprodukaza poljoprivredne proizvodnje, ali i iz različitih vrsta biorazgradivog otpada.

Biometan koji bude proizveden mogao bi se isporučivati u hrvatsku plinsku mrežu, a prema predviđanjima, proizvodne ostatke će biti moguće koristiti kao ekološki prihvatljivo gnojivo. Za drugi projekt, INA je s tvrtkom Biogest potpisala ugovor po principu ‘ključ u ruke’, a ta tvrtka međunarodni je proizvođač biometanskih i bioplinskih postrojenja sa sjedištem u Austriji.

Inače, projekt zelenog vodika uključuje i solarnu elektranu te logističke kapacitete koji će, prema informacijama iz INA-e, biti financirani u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Za isti fond INA planira prijaviti i projekt proizvodnje biometana u Sisku, no nakon javnog poziva za financiranje. Ipak, prvo će biti potrebno da država uspostavi pravni okvir što se tiče proizvodnje bioplina, a taj korak može se očekivati do kraja 2025. godine.

Novim projektima, INA na putu zelene tranzicije?

Projekti bi, rekli su iz tvrtke, trebali ojačati portfelj inicijativa obnovljivih izvora energije tvrtke, a njihovo dovršenje očekuje se u 2026. godini. Kako su naveli iz INA-e, za nova dva projekta očekuje se da će odvesti tvrtku na put zelene tranzicije.

– S već izgrađenom solarnom elektranom te planiranim pogonom za proizvodnju biometana INA pokazuje posvećenost da industrijsku lokaciju u Sisku pretvori u centar za obnovljive izvore energije. Također, u Rafineriji nafte Rijeka želimo pridonijeti proizvodnji čiste energije u Hrvatskoj izgradnjom postrojenja za proizvodnju zelenog vodika, čime pokazujemo neupitnu predanost zelenoj tranziciji. Osim dvaju najavljenih projekata INA također planira ulagati u mnoge druge održive projekte, poput geotermalnih istraživanja i dodatnih solarnih elektrana. U skladu s time naš je plan usmjeriti do 20 posto investicijskog proračuna za 2025. godinu u sve projekte obnovljivih izvora energije, cilj projekata objasnila je predsjednica Uprave INA-e, Zsuzsanna Ortutay.

U Hrvatskoj se sve više potiče proizvodnja i primjena zelene energije. U tu svrhu održana je konferencija Dolina vodika. Više o ciljevima pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap