Pretraga

Beč dobiva geotermalnu elektranu vrijednu 80 milijuna eura: Trebala bi biti gotova do 2026. godine

A- A+

Geotermalna energija predstavlja prekretnicu u dekarbonizaciji opskrbe toplinom, a Grad Beč želi je iskoristiti za postizanje klimatske neutralnosti do 2040. i postepene neovisnosti o fosilnim gorivima. Upravo zato, gradsko poduzeće za opskrbu energijom ‘Wien Energie’ planira izgraditi prvu geotermalnu elektranu u Beču do 2026. godine.

geotermalna elektrana beč

Zadnja istraživanja prije početka radova na elektrani, foto: Johannes Zinner

Grad Beč u budućnosti će koristiti termalnu vodu za daljinsko grijanje.  Za to će se koristiti voda iz dubine od 3.000 metara neposredno ispod glavnog austrijskog grada. Tako će opskrba daljinskim grijanjem postati obnovljiva i Beč više neće morati ovisiti o fosilnim gorivima, čime će u konačnici moći postići klimatsku neutralnost do 2040. godine.

Zahvaljujući velikim količinama vruće vode na dubini od 3.000 metara, odnosno na dubini stoput većoj od najdublje stranice podzemne željeznice u Beču, glavni grad Austrije raspolaže ogromnim potencijalom. Upravo zbog dubine bušotina i njihova promjera od tridesetak centimetara ne očekuju se nikakve posljedice poput vibracija na Zemljinoj površini.

Termalna voda crpi se preko jedne bušotine pomoću pumpe na površinu gdje joj se izvlači toplina pomoću izmjenjivača topline, a nakon toga vraća se kroz drugu utisnu bušotinu u isto nalazište. Tako se stvara zatvoreni obnovljivi ciklus, a dobivena toplina pohranjuje se u mrežu daljinskog grijanja.

Izdvojeni članak

U Beču započela gradnja prve zgrade bez grijanja koja je inspirirana mravinjacima

Radovi na geotermalnoj elektrani bit će završeni 2026. godine, a bečko gradsko poduzeće ‘Wien Energie’ uložit će oko 80 milijuna eura. Elektrana će proizvoditi klimatski neutralno grijanje na daljinu i to snage do 20 MW. Kako bi elektrana bila još učinkovitija, bečko poduzeće pogon planira kombinirati s toplinskom dizalicom.

Dugoročni ciljevi

Elektrana će se izgraditi na području Aspernseea, a pripreme za prva bušenja počinju već 2023. godine. Do 2030. se planira otvorenje još najmanje četiri takve elektrane u bečkim okruzima Donaustadt i Simmering s ukupnim kapacitetom do 120 MW. Time bi se više od 125.000 bečkih kućanstava opskrbljivalo energijom iz geotermalnih izvora, a uštedjelo bi se oko 325.000 tona CO2.

I nakon 2030. godine nastavit će se s izgradnjom infrastrukture kako bi daljinsko grijanje do 2040. bilo potpuno klimatski neutralno. Osim što je geotermalna energija potpuno čista, ona je u svakom trenutku dostupna i pritom neovisna o fosilnim gorivima.

Prema istraživanjima ona je neiscrpan izvor koji toplinu i struju dugoročno daje na raspolaganje uz stabilne cijene. Geotermalne elektrane usto ne uništavaju okoliš i ne zauzimaju puno površine. Sama elektrana potpuno je ugljično neutralna.

Copy link
Powered by Social Snap