Pretraga

Najtraženiji poslovi budućnosti: električari, instalateri plina i građevinski tehničari

A- A+

Zeleni poslovi su poslovi budućnosti, a interes među mladima koji žele ovladati zelenim vještinama sve je veći. Osim poslova koji očigledno doprinose održivosti, sve su traženija i zanimanja elektrotehničara, instalatera plina i građevinskih tehničara. Procjena je da će u budućnosti pune ruke posla imati radnici tradicionalnih obrta koji će znati na terenu zavrnuti rukave pri konstrukciji infrastrukture solarnih elektrana ili pametnih kuća.

elektroinstalater

elektroinstalater | foto: HOK

Zeleni poslovi su profesije koje aktivno pomažu u izbjegavanju negativnih posljedica za okoliš te tako doprinose energetskoj tranziciji. Kako bi postupni prelazak na obnovljive izvore i postizanje energetske neovisnosti bili lakši, potrebna je kvalificirana radna snaga. Zelene vještine spadaju u najtraženije kompetencije budućnosti, a kada su u pitanju zanimanja budućnosti očekuje da će posao električara uskoro postati jedan od najtraženijih. Procjena je to istraživanja Grada Beča.

Posao elektrotehničara bit će jedan od najtraženijih poslova u budućnosti jer će za instaliranje solarnih sustava, rješenja za pametne kuće te punjača za električne automobile trebati sve više takvih stručnjaka. Broj mladih koji se obučavaju za posao elektrotehničara ove se godine u odnosu na prošlu povećao za petinu, izvještavaju iz zagrebačkog ureda Grada Beča, te dodaju kako električari nisu jedni bauštelci koji mogu očekivati porast interesa za profesionalnim angažmanom.

Izdvojeni članak

Skok cijena usluga u građevini: Keramičari skuplji za 21%, a električari i fasaderi 18%

– U poslove budućnosti spadaju i instalateri plina te građevinski tehničari. Oni igraju važnu ulogu u prelasku na klimatski prihvatljiva rješenja koja koriste obnovljive izvore energije kao što su dizalice topline ili solarni paneli. Broj naučnika u tom području u ovoj se godine povećao za 11,5 posto. Interes za posao špeditera također se povećava, u odnosu na lani šegrta je u tom zanimanju za trećinu više. To je objašnjeno činjenicom da svakom poduzeću koje se bavi trgovinom robe treba obučena radna snaga za provedbu logistike. Špediteri točno znaju kako koordinirati prijevoz i skladištenje robe i sirovina kako bi ekološki otisak bio što manji, a da pritom ne utječu na kvalitetu robe.

Postavljanje podnog grijanja

Električno podno grijanje | Screenshot/Youtube

Valja istaknuti i kako, prema podacima Bečke gospodarske komore, troje od četvero mladih zanima naobrazbu koja uključuje zelene vještine. Drugim riječima, 75 posto bečkih srednjoškolaca interesira se za poslove s fokusom na zaštitu okoliša. Vještine koje podrazumijevaju održivo djelovanje već su danas dio jednog od 200 smjerova u obrtničkim školama. I to se ne odnosi samo na poslove koji su nastali slijedom zelene tranzicije, nego i na mnoge tradicionalne obrte. U njih ne spadaju samo poslovi koji očigledno pridonose održivosti, nego i poslovi koji uključuju popravke te obradu regionalnih materijala na način kojim se čuvaju prirodni resursi.

Pogledajte ovdje video savršeno obavljenog posla postavljanja električnih instalacija.

Copy link
Powered by Social Snap