Pretraga

Nakon 15 godina, napokon počinje gradnja nebodera u Parizu

A- A+

Usprkos svim naporima kritičara, čini se da će napokon započeti gradnja nebodera Tour Triangle u Parizu. Nakon čak petnaest godina, trebala bi započeti izgradnja nebodera koji je dizajnirao švicarski studio Herzog & de Meuron.

Tour triangle, foto: screenshot Instagram

Developer Unibail-Rodamco-Westfield (URW) ovog je mjeseca sklopio partnerski ugovor s investicijskim ogrankom francuske osiguravajuće multinacionalne kuće AXA, osiguravajući financijsku potporu za punu cijenu projekta od 670 milijuna eura, piše Dezeen.

Početni građevinski radovi na 180-metarskom Tour Triangleu trebali bi započeti do kraja ove godine i završiti 2026. – 12 godina kasnije nego što je prvobitno planirano. Triangle će biti najviši neboder koji će se pojaviti na horizontu središnjeg Pariza još od 1973. godine. Planirana za aveniju Ernest-Renan, zgrada će sadržavati urede, konferencijski centar, trgovine, restorane i hotel.

Philippe Goujon, gradonačelnik 15. arondismana u kojem će se nalaziti trokut, obećao je apelirati na gradsko vijeće kako bi odgodio realizaciju projekta. Goujon tvrdi da zgrada više nije potrebna nakon pandemije.

Izdvojeni članak

Najviši neboder na svijetu prekriven stablima i zelenilom postat će i najviši u Australiji

U međuvremenu, saznalo se i da je ured francuskog nacionalnog financijskog tužitelja pokrenuo istragu o optužbama za favoriziranje ureda pariškog gradonačelnika prema Viparisu, tvrtki koja upravlja mjestom Tour Triangle i podružnica je URW-a i Paris Ilea -de-France trgovačke i industrijske komore. Istraga bi mogla dodatno odgoditi projekt, za koji se URW prije nadao da će biti spreman na vrijeme za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Arhitektonska tvrtka Herzog & de Meuron prvi je put započela s radom na Tour Triangleu 2006. godine, ali zbog prijedloga za visoke zgrade koje su bile vrlo kontroverzne u Parizu, projekt je bio jako odgođen nizom dugotrajnih planiranja i pravnih bitaka.

Neboder bi trebao imati 42 kata s 91.351 četvornim metarom površine i samim time bi postao treća najviša zgrada unutar gradskih granica Pariza. Viši bi bili jedino Tour Montparnasse i Eiffelov toranj. Njegov trapezoidni oblik znači da će iz središta Pariza Tour trokut izgledati kao tanki toranj, ali s istoka i zapada bit će vidljiva njegova puna širina.

Herzog & de Meuron su rekli da je oblik, koji se na različite načine uspoređivao s piramidom u Louvreu, komadićem Tobleronea i klinom brieja, namijenjen maksimiziranju kutova gledanja za one koji su unutra, dok istovremeno smanjuje veličinu sjene koja se baca na susjedne zgrade.

– Dizajnirali smo Triangle za Pariz i Parižane. Ono što najviše želimo postići ovom zgradom je da bude otvorena za sve i da uključuje cijelu zajednicu”, rekli su osnivači studija Jacques Herzog i Pierre de Meuron nakon objave financiranja URW-AXA Dogovor.

Fotonaponski paneli bit će postavljeni na cijeloj južnoj strani Trokuta. URW tvrdi da projekt ‘uključuje najviše ekološke građevinske standarde’, kao i ‘najbolju konvencionalnu potrošnju energije u klasi i putanju emisije ugljika u skladu s ciljevima Pariškog klimatskog sporazuma’. Također su sugerirali da bi neboder mogao promijeniti svoju namjenu u budućnosti ako bude potrebno.

Osnovan 1978. godine, Herzog & de Meuron su radili na brojnim zgradama visokog profila, uključujući proširenje galerije Tate Modern u Londonu i Olimpijski stadion Bird’s Nest u Pekingu.

Copy link
Powered by Social Snap