Pretraga

Ne dajte se zavarati: Zamke u koje mogu upasti vlasnici kućnih elektrana

A- A+

Solarni paneli u krivim rukama postaju prijetnja. Ako nemamo iskustva s alternativnim izvorima energije i postavljanjem solarnih elektrana, isto ponekad može predstavljati opasnost. Korisnici bi stoga morali znati koje potencijalne opasnosti vrebaju prilikom postavljanja i korištenja takvih elektrana. O tome su u petoj epizodi podcasta Bauštela razgovarali stručnjak za montiranje i projektiranje solarnih elektrana Marko Ratković i Ardijan Karlo Gashi.

električar spaja solarne panele | foto: Freepik

električar spaja solarne panele | foto: Freepik

Stručnjak u polju samoodrživosti i solarnih elektrana Marko Ratković je u podcastu Bauštela pričao o opasnostima kod postavljanja i održavanja takvih elektrana. Prema njegovim riječima, ukoliko se elektrana postavi provilno, sa kvalitetnom pod-konstrukcijom, ne bi trebalo biti problema.

Solarne elektrane postavljaju se na krovove stambenih i objekata ostalih namjena. Hrvatska u tom kontekstu muku muči s vrlo neujednačenom klimom. Ovisno o regiji, klima može varirati do različitih ekstrema. Od snježne i šumske u Lici i Gorskom kotaru pa sve do sredozemne u Primorju i Dalmaciji. Tamo se znaju (pogotovo na relaciji Karlobag – Senj) pojaviti orkanski udari bure.

Ljudi koji žele postati budući korisnici solarnih elektrana često od poznanika čuju da su na svoj krov postavili nešto pa onda to žele i oni bez da provjere što i kako. Ne uzimaju u obzir da je svaka kuća drugačija. Dvije iste mogu se pronaći samo ako su dio nekog planiranog naselja ili su namjerno tako koncipirane. Svaka zadaje vlastite uvjete.

– Ako se ne napravi solarna elektrana kako spada i ako se sve razleti, normalno da je opasna po ljude. To je isto stvar, odnosno parametar koji se izračuna. U obzir se mora uzeti cijela slika, zaključio je u podcastu Ratković.

Izdvojeni članak

Solarne elektrane u Austriji ima svaka štala, a u Hrvatskoj pomalo

Čak i cijene montaže elektrana variraju od kuće do kuće. Kod nekih je potrebno napraviti puno više radova, provesti puno više kablova te biti oprezniji i procesu projektiranja i izvođenja. Kod drugih je to jednostavnije. Prosječan rok instalacije jedne solarne elektrane, samog montažnog i elektroinstalacijskog dijela, za prosječnu kuću iznosi najviše dva do tri dana.

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu Bauštela.hr podcasta u kojoj je gostovao inženjer elektrotehnike Marko Ratković pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap