Pretraga

Solarne elektrane u Austriji ima svaka štala, a u Hrvatskoj pomalo

A- A+

Postoji li interes za uporabom solarnih elektrana u Hrvatskoj? Ne samo da postoji, već je navodno veći nego ikad. O ovoj je temi u petoj epizodi Bauštela.hr podcasta pričao mladi zagrebački poduzetnik i inovator, inženjer elektrotehnike i vlasnik tvrtke Urban Oasis Marko Ratković. Njegova tvrtka bavi se projektiranjem i montiranjem solarnih elektrana. Ratković smatra da će nam postavljanje takvih elektrana s vremenom donijeti profit. Sve većim korištenjem sunčeve energije u Hrvatskoj, stvara se plodno tlo za održivu gradnju kakva nas čeka u budućnosti. 

Marko-Ratković-thumbnail

Marko Ratković | Foto: Bauštela.hr podcast

Gost pete epizode Bauštela.hr podcasta Marko Ratković pričao je o postavljanju solarnih elektrana u Hrvatskoj. Naglasak je stavio na projekt koji se najbrže može realizirati, a to je kada čovjek sam sebi instalira vlastitu solarnu elektranu. Veća elektrana više proizvede, ali je i procedura postavljanja duža.

– Radili smo i jedno i drugo, imamo iskustva. U zadnje je vrijeme ogroman interes od privatnih kućanstava, počevši od mora, dakle od obale gdje imamo jako puno sunca. No, sve se više pojavljuje interes za elektranama i u Zagrebu. To je uzrokovano dosta velikim dijelom poticajima koji su se objavili, rekao je Ratković za podcast Bauštela.hr.

Ovaj mladi inovator tvrdi da njegova tvrtka Urban Oasis ima toliko upita oko postavljanja solarnih elektrana da stalno moraju povećavati broj zaposlenika. Prema njegovim riječima, iznimno paze da kvaliteta izrade ostane na zadovoljavajućoj razini kako bi kupci bili zadovoljni. Solarna elektrana je za Ratkovića živa stvar, nešto što je pomno planirano. Kako to slikovito objašnjava, elektrana se ne može kupiti na polici u Kauflandu.

Mnogo vremena provede razgovarajući s klijentima o cijeni postavljanja solarnih elektrana. Iskustvo mu govori da se ljudi obično šokiraju kada čuju koliko to košta, ali uz brzi povrat investicije i porast cijena električne energije, izjavljuje da nam je isplativost u budućnosti zagarantirana.

Izdvojeni članak

Marko Ratković: Fotonaponske panele na krovovima žele svi, a nema ih na policama trgovina

U tom je kontekstu spomenuo primjer Austrije. Ona ima lošije uvjete za proizvodnju električne energije iz fotonaponskih elektrana od Hrvatske. Međutim, skrenemo li s autoceste i provozamo se ruralnim dijelovima ove države, vidjet ćemo puno više krovova pokrivenih solarima. Svaka hala, svaka štala i svaki veći objekt ih ima. Ratković kaže da je to zato jer Austrijanci imaju veći životni standard. Isto tako, oni su ranije počeli davati poticaje za montiranje takvih elektrana.

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu Bauštela.hr podcasta u kojoj je gostovao inženjer elektrotehnike Marko Ratković pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap