Pretraga

Nikad veća potreba za stručnim kadrom: Za jedno mjesto na Građevinskom fakultetu prijavljuje se pet srednjoškolaca

A- A+

Potreba za stručnim radnim kadrom na području graditeljstva nikada nije bila veća. Prošlogodišnji potresi pokazali su kakva je pravo stanje na tržištu rada te koliko radnika nedostaje. Priliku za zaposlenje nakon fakulteta u tome su prepoznali srednjoškolci pa se tako njih pet prijavljuje na jedno mjesto na Građevinskom fakultetu.

Građevinski radnici, ilustracija | foto: Unsplash

Koliko je građevinski kadar važan pokazuje i proces obnove nakon potresa, a koja je bez stručnjaka nemoguća.

Na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je sajam poslova, no zbog epidemiološki razloga u virtualnom izdanju. Sajam se pokazao kao izuzetna prilika kako za poslodavce, tako i za studente koji su željeli saznati što ih čeka jednom kada prime diplomu.

Pitanja o mogućnostima zaposlenja, uvjetima, ali i studentskoj praksi stoga nije manjkalo.

Studenti žele raditi, a ne nositi kave

Na ovogodišnjem virtualnom sajmu poslova GRADify priliku za predstavljanje svoga rada dobilo je 20 poslodavaca.

– Velika je potražnja za radnicima, velika je potražnja za tehničkim kadrom, inženjerima, tehničarima, poslovođama, rekla je za RTL Petra Kralj, voditeljica Odjela ljudskih resursa u građevinskoj tvrtki.

Priliku za upoznavanje svojih budućih poslodavaca, kao i radnih uvjeta iskoristili su i studenti.

– Važno je da znamo čime ćemo se baviti, da ne nosimo kave već da radimo konkretno nego da širimo znanje, navodi studentica Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Helena Majetić.

Izdvojeni članak

Unatoč pandemiji u Hrvatskoj nedostaje radne snage na području graditeljstva

Stanje na Fakultetu, ali i tržištu komentirao je i prodekan Domagoj Damjanović.

– Naši studenti koji završavaju fakultet jako brzo pronalaze posao. Očekujemo da ćemo kroz tri godine trajanja našeg projekta provući kroz praksu najmanje 400 studenata, a u narednom periodu nam je cilj da ta stručna praksa postane dio obaveznog studijskog programa, objašnjava Domjanović za RTL.

Koliko je građevina kao struka srednjoškolcima postala zanimljiva govore i najnoviji statistički podatci zbog kojih će možda doći do promjene kod upisa na Građevinski fakultet.

– Potražnja u ovom dijelu potresnog inženjerstva, obnove konstrukcija, infrastrukture, zaštite okoliša, prometnica tu su investicije velike, a onda i potreba za zaposlenjem tolika da smo imali i upit resornog ministarstva da povećamo upisne kvote, rekao je Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na jedno upisno mjesto na Građevinskom fakultetu do sada se prijavljivalo dvoje srednjoškolaca, a ta je brojka sada porasla na pet, navode u RTL-ovom prilogu.

Izdvojeni članak

Drastičan rast cijena građevinskog materijala dovest će do poskupljenja stanova

Je li interes uistinu veći?

Podatke o popularnosti studija redovito objavljuje Agencija za znanost i visoko obrazovanje stoga nije teško usporediti interes srednjoškolaca prije, na primjer dvije godine i danas.

Pogledajmo zato brojeve za upis studenata u 2019. godini za Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Broj upisnih mjesta za redovni studij Građevine je 240, dok je broj prijavljenih bio 1500.

Najpoželjniji studiji u lipnju 2019. godine | foto: Agencija za znanost i visoko obrazovanje

Trenutni podatci, iz travnja ove godine, ipak se nešto drugačiji od onih iz 2019. godine.

Najpoželjniji studiji u travnju 2021. godine | foto: Agencija za znanost i visoko obrazovanje

Ako usporedimo podatke iz godine prije potresa i ovogodišnje podatke vidjet ćemo da su brojevi zapravo u padu. Trenutna razlika je skoro 500 manje prijavljenih srednjoškolaca za jedno mjesto na redovnom studiju Građevinarstva u Zagrebu.

Copy link
Powered by Social Snap