Pretraga

Nižu se reakcije na vijest o Banožićevom kreditu: ‘Profesionalno, moralno i ljudsko dno’

A- A+

Nakon što se danas saznalo da je ministru Banožiću odobren zahtjev za subvencionirani državni kredit u iznosu od sto tisuća eura kako bi sagradio kuću u Vinkovcima, reakcije javnosti ne jenjavaju. Oglasili su se i sam Banožić i premijer Plenković, ali i naravno, oporba.

Mario Banožić

Mario Banožić | Screenshot: Youtube, Pixabay, montaža bauštela.hr

Nakon što se saznalo da je ministru Banožiću preko APN-a odobren subvencionirani kredit u iznosu od 100 tisuća eura, oglasio se i sam Banožić. Podsjetio je kako je u skladu s odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa zatražio mišljenje od Povjerenstva koje nije pronašlo nikakvu zapreku za podizanje subvencioniranog stambenog kredita, piše N1.

Pojasnio je kako je stambeni kredit podigao u komercijalno banci jer, kako tvrdi, nema dovoljno vlastitih sredstava za gradnju obiteljske kuće u Vinkovcima. Dodao je i kako u pogledu prava na subvenciju APN-a zadovoljava sve kriterije sukladno Zakonu.

– Kako sam i najavio, neću prihvatiti niti koristiti ovo pravo ako bih time, kao član Vlade, oduzeo nekome drugom građaninu mogućnost subvencije APN-a, zaključio je Banožić.

Izdvojeni članak

Službeno je: Ministru Banožiću država će subvencionirati kredit za gradnju kuće, evo u kojem iznosu

Nije se konzultirao s premijerom

Situaciju je komentirao i premijer Andrej Plenković, koji je rekao da će ministar obrane Banožić objasniti sve vezano uz kredit APN-a za gradnju kuće, dodavši da ga ministar nije konzultirao kada je kredit zatražio pa nema potrebe da sada on to komentira u Banožićevo ime.

– Ne znam da li je dobio, vidio sam i ja tu vijest. Mislim da će on o tome reći sve što treba. On je, osim što je ministar i građanin Hrvatske kao i svaki drugi, pa je pritom u jednakom statusu kao i svi ostali. Ali, nemam saznanja je li dobio (kredit) i je li cijeli proces glede tih subvencija APN završen, je li o tome odlučeno, rekao je Plenković.

Oglasio se i Goran Golenić, pomoćnik direktora APN-a, koji je rekao da oni jednako gledaju na sve zahtjeve – bilo da se radi o državnom dužnosniku, novinaru, doktoru ili bilo kome drugom. Napomenuo je i kako stručno povjerenstvo pregledava zahtjev prema redoslijedu zaprimanja, tako je i ovaj zahtjev Banožića koji je 1334. po redu. Dakle, toliko je korisnika obrađeno prije Banožića, piše N1.

Golenić je napomenuo i kako nemaju evidenciju o tome je li bilo još zahtjeva od strane državnih dužnosnika. Istaknuo je i kako oni koji nemaju nekretninu su više na toj listi, imaju neko pravo prvenstva

– Po zakonu o subvencioniranju, što se tiče vlasništva jedne nekretnine koja ne udovoljava adekvatnom stambenom pitanju, je moguće da korisnik prijavi nekretninu i onda ju proda u roku godine dana. Bitno je da li je stan ili kuća nije veća od one za koju se prijavljuje kredit, zaključio je Golenić.

Izdvojeni članak

Banožić kupuje stan preko APN-a? Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa reklo da može

Reakcija oporbe

Cijelu situaciju je naravno komentirala i saborska oporba, koja je izrazila svoje negodovanje. Mirela Ahmetović je rekla kako je ovo ‘profesionalno, moralno i ljudsko dno’. Podsjetila je i da su su već vidjeli ovakvu takvu epizodu ministra Banožića i da se nada da mu građani neće opet namještati i ukrašavati stan kao što su to već činili i kupovali jastučiće i slično, piše HRT.

– Sudjelovati u kreaciji ovakve mjere, kojom se pomaže najpotrebitijima, onima koji nemaju riješeno stambeno pitanje, a onda iskoristiti poziciju kao sukreator te mjere i uzeti 25.000 eura subvencije iz džepova svih građana i onih najsiromašnijih, koji nemaju gdje živjeti ni jesti, ne mogu drugačije ocijeniti, poručila je Ahmetović.

Situaciju je komentirao i Nikola Grmoja, koji je rekao kako bi se APN-ov kredit trebao dobivati za prvu nekretninu. Ocijenio je da je ministar Banožić, ako se gleda što je napravio kao ministar, u svom mandatu jedino rješavao povećanje svoga stambenog prostora.

– Nije mi jasno da ako netko ima stan od 80 kvadrata dobiva APN-ov kredit za neku veću nekretninu. Velika većina naših građana živi u manjim stanovima ili kućama nego što je tih 80 kvadrata. Nije dobra poruka da netko na funkciji rješava svoje stambeno pitanje jer je Banožić imao riješeno stambeno pitanje, rekao je Grmoja.

Izdvojeni članak

Živimo u društvu jednakih prava: Zašto se onda jedan ministar ne bi mogao prijaviti na APN?

‘Sjajno koristi’ sve što država omogućuje

Sandra Benčić je rekla kako Banožić ‘sjajno koristi’ sve što država omogućuje visokim dužnosnicima – od činjenice da već ima stan u svom vlasništvu, do toga da se koristi državnim stanom u Zagrebu i da će mu na kraju država s 25.000 eura subvencionirati kredit za gradnju kuće.

Istaknula je kako ima jako puno stvari koje su zakonom propisane i dozvoljene dužnosnicima, ali do osobnog i političkog integriteta te odgovornosti prema javnosti je da se to ne koristi ako za to ne postoji apsolutna potreba. Rekla je da se tu ne radi samo o subvencioniranju kredita nego i mogućnosti dobivanja stana na korištenje, kao i putnih troškova.

– Banožić je dokazao da nema osobni ni politički integritet, kao i cijela ova Vlada, rekla je Benčić, pozvavši premijera Andreja Plenkovića da jasno kaže je li normalno da netko tko ima 90 kvadrata stana u Vinkovcima koristi državni novac da bi kupio ili izgradio sljedeću nekretninu umjesto da je to prepustio nekome kome to stvarno treba, zaključila je Benčić.

Dalija Orešković je zaključila da Banožić odavno ne bi bio ministar da Plenković u proteklih sedam godina, koliko je HDZ na vlasti, nije ‘potaracao’ sve neovisne antikorupcijske institucije. Rekla je da bi se tada njegovi zahtjevi za dodjelom subvencioniranih kredita doista mogli razmatrati onako kako se razmatraju i zahtjevi svih ostalih građana.

Istaknula je i da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa uvijek imalo stav da dužnosnici mogu ostvariti neke privilegije i beneficije kao što to mogu i svi drugi građani, ali pod uvjetom da građanima daju prednost. Odnosno, da oni svojim zahtjevom i svojom privilegijom nikoga od građana ne isključe.

Rekla je kako nije sigurna je li taj kriterij poštovan i u slučaju Banožića i APN-a. Komentirala je i kako je povjerenstvo sada ‘znatno oslabljena institucija’ koja više ne može promovirati standarde dobrog upravljanja i etičnosti koje su nekada imali.

Copy link
Powered by Social Snap