Pretraga

Novi koeficijenti: Rastu plaće građevinskim inspektorima, domarima, restauratorima

A- A+

U travnju će 240.000 zaposlenih u državnim i javnim službama primiti plaće za ožujak obračunate prema novim koeficijentima. Među njima su i radnici koji obavljaju poslove usko vezane uz bauštelu – građevinski inspektori, domari, restauratori i vodeći ljudi po jednog fonda, instituta i državne agencije. Ovako će se računati njihove plaće.

Foto: bauštela.hr

Vlada je usvojila osam uredbi za reguliranje radnih mjesta i koeficijenata za izračun plaća u državnoj i javnim službama. Novim uredbama uređuje se prije svega novi raspon koeficijenta u platnim razredima, način primjene standardnih mjerila u postupku vrednovanja i klasifikacije radnih mjesta i nazivi radnih mjesta.

U državnim službama zaposlenicima sa srednjom stručnom spremom plaće će za ožujak isplaćene u travnju u prosjeku biti 47 posto više nego lani u isto vrijeme. Za one s višom spremom za 48 posto, a za visoku stručnu spremu za 28 posto više. U javnim pak službama plaće će u prosjeku biti više za oko 13,5 posto.

Izdvojeni članak

Od 1. travnja značajno rastu plaće bauštelaca, ali više nema ‘na ruke’

Uredbom o rasponima koeficijenata u platnim razredima u jedinstvenoj platnoj ljestvici u državnoj službi i javnim službama utvrđen je raspon koeficijenata u 16 platnih razreda, počevši od koeficijenta 1,00 do koeficijenta 8,00. Iako su nakon javnog predstavljanja uredbi u fokusi bile plaće u školstvu, ne treba zanemariti ni činjenicu da će veće plaće pokriti državna radna mjesta širokog spektra struka. Među njima i ona vezana u građevinu.

Inspektori, domari i restauratori

Kao najvažniji pomak svakako se ističe rast koeficijenta, odnosno plaća inspektora u kontekstu zaposlenika građevinske inspekcije. Tako je koeficijent za radno mjesto višeg inspektora u građevini narastao je s 1,571 na 2,10, a koeficijent ‘običnog’ inspektora s 1,329 na 1,95. Ovdje treba reći i kako se godinama upozoravala da građevinski inspektori u odnosu na odgovornost svoga posla imaju neprihvatljivo niske plaće.

Više će od 1. ožujka zarađivati radnici III. vrste, odnosno stručni radnici na tehničkom održavanju, sa završenom strukovnom školom u svim državnim ustanovama – u prijevodu majstori – domari. Riječ je o državnim zaposlenicima koji u ustanovama rade na održavanju elektroničkih uređaja, ventilacijskih sustava, te sustava grijanja i hlađenja. Njihov je koeficijent narastao s 0,815 na 1,39.

Plaće su narasle i majstorima zanata, državnim službenicima u kategoriji ustanova u kulturi. Tako će veće plaće imati konzervatori i konzervatori-restauratori. Oni su do sada imali koeficijent 1,212, a ubuduće će im se plaća obračunavati prema koeficijentu 2,0. Restauratorima u kategoriji ‘majstor-specijalist’ koeficijent je pak s 1,164, narastao na 1,90, a restauratorima u kategoriji ‘majstor’ s 1,014, na 1,70.

Ravnatelji institucija

Rast koeficijenata državnih službenika obuhvaća i zaposlenike unutar Fonda za obnovu grada Vukovara. Tako će ravnatelj Fonda koji je imao je koeficijent 3,007, sada primati plaću prema koeficijentu 3,85. Njegov zamjenik koji je imao koeficijent 2,522, sada ima koeficijent 3,60. Pomoćnici ravnatelja za ekonomsko i tehničko praćenje projekata ove ustanove imali su pak koeficijent 2,037, a sada imaju 3,50.

Izdvojeni članak

Novi kolektivni ugovor u domaćoj industriji cementa, rastu plaće i bonusi

Do sličnog povećanja plaća došlo je i u Hrvatskom mjeriteljskom institutu. Ovdje je ravnatelj također imao je koeficijent 3,007, a sada ima 3,85. Dok je njegov zamjenik imao koeficijent 2,813, a sada ima 3,60, a njegov pomoćnik je s koeficijenta 2,425, skočio na 3,50.

Ravnatelj Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama također je s koeficijenta 3,007 prešao na 3,85. Dok njegov zamjenik koji je do sada imao koeficijent 2,667, sada ima 3,60.

Doznajte ovdje sve o radu na crno u građevini.

Copy link
Powered by Social Snap