Pretraga

Novi korak u digitalizaciji: Ovaj hrvatski grad od sad ima Geoinformacijski sustav

A- A+

Samo dvadesetak dana nakon predstavljanja web platforme Otvoreni grad, gradonačelnik Zoran Paunović je predstavio i drugi veliki korak u procesu digitalizacije gradske uprave. U pitanju je Geoinformacijski sustav (GIS) Grada Makarske.

Geoinformacijski sustav (GIS) Grada Makarske

Geoinformacijski sustav (GIS) Grada Makarske, foto: Grad Makarska

Riječ je o objedinjenom grafičkom prikazu niza korisnih informacija kao što su prostorno-planska dokumentacija, katastarske čestice, zeleni katastar, anagrafske oznake građevina, komunalna infrastrukturne svih instalacija te preglede javnih objekata i nekretnina u vlasništvu Grada kao i brojne druge podatke. Sustavu možete pristupiti ovdje.

– Ova gradska uprava nastavlja dalje s procesom digitalizacije na tragu onog što smo govorili i u predizbornoj kampanji: naša četiri stupa su digitalna, zelena, održiva i transparentna Makarska. Dakle, ovdje je riječ o digitalnoj Makarskoj i ovo je zapravo drugi veliki digitalni projekt koji predstavljamo u nešto manje mjesec dana.

Podsjetio je da su u kampanji obećali da će sve isplate iz proračuna biti vidljive i da su to nedavno realizirali u formi Otvorenog rada, a sada su predstavili drugi veliki korak – GIS. Rekao je kako to neki drugi gradovi već imaju ovaj sustav, ali da isli da je za Makarsku ipak važan iskorak, s obzirom na stanje koje su zatekli.

Više detalja o samom sustavu su dali Maja Šalinović, viša savjetnica za geodeziju u Upravnom odjelu za razvoj Grada i Silvio Bašić, predstavnik izrađivača, tvrtke Infokarta d.o.o.

Brzo i jednostavno korištenje

– Geoinformacijski sustav je sustav za prikupljanje, pohranu, pretraživanje, analiziranje i prikazivanje prostornih podataka koji se stalno nadograđuje. Cilj je da građanima Makarske prostorni podaci budu dostupni brzo i jednostavno. Podaci su podijeljeni u nekoliko različitih slojeva kao što su promet, gradska imovina, groblja, prostorni planovi, komunalna infrastruktura, a bit svega je da nam sve informacije o prostoru budu na jednom mjestu, kazala je Šalinović.

Izdvojeni članak

[FOTO] Završen natječaj: Ovako će izgledati Peškera u Makarskoj

Kako sustav funkcionira novinarima je demonstrirao Bašić predstavivši podatke koje nosi svaki od postojećih modula. Za prostornu plansku dokumentaciju građani mogu vidjeti planove koji su na snazi, namjenu za pojedina zemljišta, putem modula Street view Grada Makarske mogu ući u gotovo svaku ulicu, pretražiti se mogu sve grobnice na gradskim grobljima, prostore u vlasništvu grada Makarske, komunalnu infrastrukturu i opremu, zelene površine, parkirališta…

– Ovo što vidite je samo dio informacijskog sustava koji će biti dostupan građanima, a on je puno veći i širi, s puno više funkcija koje pruža gradskoj upravi. Nekakav krajnji cilj je da građani ne budu samo promatrači nego da putem ove platforme sudjeluju u procesu, kroz sustav e-građanin, na način da bez obzira na kojem dijelu zemaljske kugle bili mogu sudjelovati u procesu koji ih se tiče, npr. u proceduri donošenja prostornog plana, istaknuo je Bašić napomenuvši da se podaci neprestano nadograđuju.

Odgovarajući na pitanja građana gradonačelnik Zoran Paunović pojasnio je da će uvođenje GIS-a i objedinjavanje podataka na jednom mjestu u prvom redu dovesti do puno veće transparentnosti, a s vremenom do veće kontrole procesa i veće učinkovitosti gradske uprave.

Copy link
Powered by Social Snap