Pretraga

Novi milijunski EU projekt donosi zvjezdarnicu u Križevce

A- A+

U  Križevcima se zadnjih godinu dana zahuktavaju ambiciozni planovi o osnivanju znanstveno-obrazovnog centra za proučavanje Svemira – prvog kozmološkog centra u Hrvatskoj.

Foto: Grad Križevci Astronomski opservatorij, odnosno zvjezdarnica, bit će sastavni dio aktivnosti centra, ali i njegove prepoznatljivosti. Pozicionirana u središtu grada, služit će primarno u popularizacijske i edukacijske svrhe jer za one znanstvene bi trebalo otići što dalje od ljudi

Ideja o osnivanju znanstveno-obrazovnog centra za proučavanje Svemira, prvog kozmološkog centra u Hrvatskoj, počela se realizirati krajem prošle godine kad je odobren EU projekt “Future Hub Križevci” kojim su se mladi znanstvenici vratili iz inozemstva u Hrvatsku, a ovog tjedna priča je dobila nastavak – Europa će financirati još jedan projekt vrijedan gotovo 3 milijuna kuna.

SPARK ili “Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca” sada će kroz centar ujediniti znanstvena istraživanja iz teorijske fizike Svemira, izvanškolske obrazovne programe, popularizaciju znanosti i javna promatranja nebeskih fenomena. Cijeli niz obrazovnih i stručnih sadržaja simbolički i fizički obilježit će zvjezdarnica u sklopu centra kao njihov trajni promotor.

Izdvojeni članak

Škola u zaboravljenom dalmatinskom mjestu postat će zvjezdarnica i centar za posjetitelje

Zvjezdarnica – sastavni dio aktivnosti centra

– Astronomski opservatorij, odnosno zvjezdarnica, bit će sastavni dio aktivnosti centra, ali i njegove prepoznatljivosti. Pozicionirana u središtu grada, služit će primarno u popularizacijske i edukacijske svrhe jer za one znanstvene bi trebalo otići što dalje od ljudi. Ipak, petmetarska kupola ugostit će moderan teleskop, kakav si malo tko može priuštiti, i približiti nam tajne Svemira, objasnio je voditelj projekta dr. rer. nat. Andrej Dundović odgovarajući na učestalo pitanje zašto se zvjezdarnica postavlja u gradu.

Foto: Grad Križevci I Grad Križevci, osim organizacijskih i infrastrukturnih resursa, sufinancira pokretanje centra, čime se uz osigurane EU projekte ukupna ulaganja penju na gotovo 7 milijuna kuna

Temeljna je ideja centra da je za istraživanje Svemira u svojoj cjelokupnosti nužno ujediniti najrazličitije discipline: od kozmologije i astrofizike, matematike, preko inženjerstva i tehničkih disciplina pa sve do filozofije i umjetnosti. Ovoj ideji pristupa se kroz znanstveno-istraživački rad, zatim sveobuhvatnu i kvalitetnu izvaninstitucionalnu edukaciju djece i mladih te popularizaciju znanosti kod odraslih.

Izdvojeni članak

Umjetnost iza najvećeg astronomskog postrojenja u sjevernoj Europi

Ulaganja od gotovo 7 milijuna kuna

Udruge P.O.I.N.T. i Perzeidi, iza kojih stoji višegodišnji uspješan rad, začetnici su obrazovnih i znanstveno-popularnih aktivnosti, prati ih Zaklada “Volim Križevce” koja stipendijama i drugim aktivnostima podupire učenike i studente iz lokalne zajednice, gradske institucije Pučko otvoreno učilište i Knjižnica Franjo Marković doprinose svojim dugogodišnjim iskustvom u kulturnim i obrazovnim sadržajima, dok Fakultet elektrotehnike i računarstva osigurava stručnu podršku u pokretanju sadržaja za promociju elektrotehnike i računarstva.

Grad Križevci, osim organizacijskih i infrastrukturnih resursa, sufinancira pokretanje centra, čime se uz osigurane EU projekte ukupna ulaganja penju na gotovo 7 milijuna kuna. Članstvo navedenih udruga sudjelovat će u društvenim i popularizatorskim aktivnostima Kozmološkog centra, dok će se komplementarno, u sklopu novoosnovanog Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode, provoditi znanstvene aktivnosti i međunarodna znanstvena suradnja.

Copy link
Powered by Social Snap