Pretraga

Novi Reykjavik u Moslavini: Termalna voda bi kroz 10 godina napajala cijeli grad

A- A+

Hrvati otkrivaju toplu vodu. Istraživanja geotermalnih izvora uzimaju sve više maha. Stanovnici Bjelovara i okolice, tako bi svoj put prema energetskoj neovisnosti trebali osigurati kroz sveukupno pet bušotina na Moslavačkoj gori. Energija bi im u idealnim uvjetima kasnije koristila za povoljnije grijanje u kućanstvima, a napajala bi i buduću poslovnu zonu. Bjelovar ovom energetskom investicijom od 4,4 milijuna eura iz EU fonodova, postaje hrvatski Reykjavik.

Geotermalna bušenja na Moslavačkoj gori

Geotermalna bušenja na Moslavačkoj gori | Foto: screenshot Dnevnik.hr

Teška mehanizacija za istraživanja i geotermalna bušenja smjestila se na lokaciji Veliko Korenovo. Započeli su radovi na ispitivanju i bušenju, a termalna voda koju pronađu trebala bi grijati građane Bjelovara. Bušotina bi trebala doseći 1500 metara dubine i očekuje se između 75 i 80 stupnjeva temperature te 25 do 27 litara vode u sekundi.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak ponosno je istaknuo da u idućih deset godina planiraju biti u potpunosti energetski neovisan grad te da bi Bjelovar trebao postati hrvatski Island. Kako bi predočio da je to izvedivo, spomenuo je primjer susjedne Mađarske. Kod njih svako malo veće selo ima toplice, prenosi dnevnik.hr.

Izdvojeni članak

‘Topusko pametni termalni grad’: Veliki projekt male općine za profit od geotermalnih izvora

– Mađari imaju 200 takvih bušotina, Hrvatska ima tek prvu, a Hrvatska ima dvaput veći potencijal i u smislu temperature, i u smislu vode, i općenito od samih Mađara. Mislim da smo mi negdje zapeli u tom prostoru posljednjih 50 godina, izjavio je Hrebak.

Osim što bi korištenjem energije iz ove geotermalne bušotine profitirali stanovnici Bjelovara s računima za grijanje, termalna voda bi u budućnosti napajala i poslovnu zoni veličine 80 hektara koja će se izgraditi, ali i buduće toplice te tvrtku Bjelovarski sajam.

Podsjetimo, ovaj projekt vrijedan 4,4 milijuna eura, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova sufinancira s milijun eura, dok je dodatnih 1,3 milijuna eura osigurano putem granta Norveške, Islanda i Lihtenštajna. Iz resornog ministarstva kažu da su financirali projektnu dokumentaciju za geotermalna ispitivanja na još 13 lokacija na području panonskog bazena.

Aktivira se još jedna geotermalna bušotina u kontinentalnoj Hrvatskoj, a cilj joj je grijati postrojenja lokalnog Veleučilišta. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap