Pretraga

Odabrani projektanti hrvatske mega ceste čiji kilometar košta 27 milijuna eura

A- A+

Sredinom veljače zaključen je natječaj za izbor projektanta najskuplje ceste u Hrvatskoj. Najbolju ponudu poslao je konzorcij od tri tvrtke, a da bi započeli posao čekaju istek žalbenog roka, odnosno 4. ožujka. Riječ je o hrvatskom mega projektu, investiciji koja se procjenjuje na ukupno 380 milijuna eura, odnosno 27 milijuna eura po kilometru.

autocesta

Autocesta, ilustracija | foto: Vlada Republike Hrvatske

Autocestu od Pelješkog mosta do Dubrovnika projektirat će zajednica ponuditelja koju čine dvije hrvatske i jedna kineska tvrtka, izvještava dnevnik.hr. Oni su ponudili najnižu cijenu izrade projektne dokumentacije, više od dva milijuna eura nižu od procijenjenih 9 milijuna eura. Za službenu objavu čeka se još tek istek žalbenog roka, 4. ožujka.

Izdvojeni članak

Kaštelani protiv Kozjaka, ne žele promet i zagađenje s autoceste u svome dvorištu

Plan je da kompletna dionica kroz Dubrovačko-neretvansku županiju bude dovršena do 2030. godine. Autocesta na jugu Hrvatske već sada se naziva najskupljom dionicom na A1. Naime, procijenjena vrijednost prve pod dionice iznosi 179 milijuna, a druge 201 milijun eura bez PDV-a.

Zbog zahtjevnog terena na trasi buduće prometnice, prema procjenama, jedan kilometar ove autoceste koštao bi oko 27 milijuna eura. Naime, dubrovačka autocesta previđa konstrukciju više tunela i zgrada.

Radi se o 11 kilometara dugoj dionici autoceste između Metkovića i Dubrovnika, od Slanog do Mravinca u Dubrovačkom primorju za koju je natječaj za izvođača otvoren do 14. veljače ove godine, te onoj od Slanog do Rudina, dužine 9 kilometara.

U 2024. najavljena je izgradnja 20 novih prometnica za preko milijardu eura, pogledajte ovdje o kojim je dionicama riječ.

Copy link
Powered by Social Snap