Pretraga

Odlična prenamjena: Kontejnere pretvorili u smještaj za beskućnike

A- A+

Američka tvrtka NAC Architecture and Bernards je odlučila pametno prenamijeniti kontejnere – pretvorili su ih u stambeni kompleks za beskućnike. Kompleks se nalazi u Los Angelesu, a cijeli projekt je ostvaren uz suradnju okruga.

foto: Pexels; Kaique Rocha

U vrijeme kada se priroda pokušava spasiti na svaki način, svako recikliranje je dobro došlo. Pogotovo kada to recikliranje znači spašavanje nečijeg života. Kako piše dezeen, u Los Angelesu su dvije privatne firme odlučile napraviti stambeni kompleks od kontejnera.

Na mjestu na kojem je ‘sagrađen’ kompleks se trebao graditi novi zatvor, ali su onda 2019. godine počeli razmišljati u drugom smjeru – kako pomoći beskućnicima. Ubrzo nakon toga je krenula pandemija i planovi za osiguravanje smještaja beskućnicima su se ubrzali.

Kompleks se sastoji od prenamijenjenih kontejnera, drvenih montažnih i mobilnih jedinica. Projekt je realiziran u samo šest mjeseci, čemu je doprinijela i činjenica da se velik dio stvari mogao unaprijed ‘sagraditi’, prije dolaska na gradilište.

Kompleks se sastoji od 232 stana i zajedničke zgrade u kojoj se nalaze kuhinja, praonica i administrativni uredi. U sklopu kompleksa su i igralište, park za pse te parkirna mjesta za upravu te stanare.

Izdvojeni članak

Prenamjena još jedne kultne zgrade: Derutni Obrtnički dom uskoro postaje hotel

Što se tiče samog smještaja, u svakom kontejneru se nalaze dvije sobe, svaka veličine 12.5 metra kvadratnih. Kontejneri su naravno preuređeni i prilagođeni stanovanju – svaka soba ima veliki prozor, a svim kontejnerima je napravljena izolacija. Stanovi su opremljeni s  krevetom, mikrovalnom, hladnjakom, televizijom i kupaonicom. Također, svaka jedinica ima zaseban sustav grijanja i ventilacije.

Kompleks je otvoren u travnju ove godine i već su u svibnju bili popunjeni svi kapaciteti. Riječ je o projektu teškom 57 milijuna dolara, od čega je čak 51 izvučeno iz državnih fondova (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security (CARES) Act), a ostatak je pokrila lokalna vlast.

Odlična prenamjena: Kontejnere pretvorili u smještaj za beskućnike
Share via
Copy link
Powered by Social Snap