Pretraga

Opasna prijetnja zdravlju: Plaža u Solinu puna azbesta, Grad oteže sanaciju

A- A+

Vrlo opasan građevinski materijal prijetnja je kupačima na plaži Kosica u Solinu. Njezini posjetitelji nisu ni svjesni opasnosti kojoj se izlažu. Zbog obližnje propale Tvornice Salonit, plaža je postala deponij azbesta. Višegodišnje zalaganje Građanske inicijative Mjesto da se prostor plaže ogradi te naposlijetku u potpunosti sanira, nije urodila plodom. Državne institucije odugovlače s rješavanjem ovog ekološkog problema koji bi lako mogao izazvati zdravstvene tegobe kupačima. Slijedi dugotrajan proces pribavljanja lokacijske i građevinske dozvole za sanaciju plaže.

Plaža Kosica u Solinu

Plaža Kosica u Solinu | Foto: screenshot Google Maps

Naizgled bezazlena gradska plaža Kosica u Vranjicu pokraj Solina, zapravo je deponij azbesta. Stotine kupača, među kojima su i djeca, svake godine prilikom boravka na plaži, riskiraju onkološka oboljenja. Azbest, opasan građevinski materijal, zaostao je uslijed dugotrajnog neprimjerenog gospodarenja tehnološkim otpadom iz obližnje napuštene Tvornice Salonit.

Gradska vlast tvrdi da na plaži nije otkriven azbest, iako se Fond za zaštitu okoliša s time ne slaže. Temeljem istražnih ispitivanja, koja su provedena zadnji put 2019. godine, utvrđeno je da se radi o onečišćenju čvrsto vezanim građevinskim otpadom koji sadrži azbest, na površini od 1.46 hektra na kopnenom dijelu i 4.84 hektara na morskom dijelu poluotoka Kosica.

Trenutno je u tijeku natječaj za ishođenje dozvola i glavni projekt, a osigurana su sredstva za sanaciju plaže koja će se odvijati u dvije faze. Provodi se nasipavanje od ceste prema moru te će se na morskom dnu postavljati geosintetički pješčani tepih. Na njega će biti postavljen kameni materijal. Plaža se nalazi na katastarskoj čestici u vlasništvu Solina, prenosi index.hr.

Izdvojeni članak

Kako i zašto samostalno ukloniti i propisno zbrinuti azbestne ploče

– Obavljena su sondiranja i istraživanja. Tri sonde bile su na plaži i na tom dijelu nije otkriven azbest. Ako postoje sumnje građana na azbest, uvijek se mogu obratiti nadležnim institucijama, no to nije Grad Solin. Do sada ni jedna služba nije izdala upozorenje o zabrani kupanja na Kosici, izjavio je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Godinama ništa od sanacije

Obećano je da će sanacija azbesta s plaže početi do ljeta 2017. godine, ali to se očito nije dogodilo. Tadašnji ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je godinu dana kasnije uručio odluku kojom se ministarstvo obvezuje financirati projekt. Sanacija je ponovno trebala započeti 2020., ali i od toga se odustalo.

Svoj obol u borbi da se prostor sporne plaže privremeno ogradi, dok se ne pronađe rješenje kojim bi se ona u potpunosti sanirala, posljednje četiri godine daje i Građanska inicijativa Mjesto. Poslali su na stotine dopisa i javno upozoravali na kancerogenu plažu. Zalažu se i za hitno postavljanje tabli s upozorenjima o prisutnosti opasnog materijala na nju.

Izdvojeni članak

ANALIZA: Mirovine radnika izloženima azbestom i radnicima ugljenokopa

– Na naš zahtjev za ograđivanjem odgovor je da se plaža, koja nije plaža, ne može ograditi jer je kakvoća mora uredne kvalitete. Kakve veze ima kakvoća mora s ograđivanjem deponija azbesta?! Drugi je odgovor da će se plaža Kosica ograditi kad krene sanacija. Naravno da će se ograditi dok traje sanacija, ali mi stalno zahtijevamo ograđivanje kontaminiranog deponija azbesta uz upozorenje na opasnost, odmah i bez odgode, rekla je Marijana Grubić, predvodnica inicijative.

Ishođenje lokacijske i građevinske dozvole

S obzirom da ne postoji pravni sljednik onečišćivača, nositelj izvedbe sanacije plaže je Fond za zaštitu okoliša. Mjere određene Elaboratom zaštite okoliša za zahvat sanacije obalnog dijela nasuprot stare tvornice, sukladne su načelima zaštite okoliša uređenima Zakonom o zaštiti okoliša, što je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja potvrdilo u studenom 2023. godine.

Zahvat kojim je obuhvaćena sanacija, djelomično se nalazi na pomorskom dobru pa je potrebno ispuniti uvjete iz Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. U tijeku je postupak ishođenja ovlaštenja za lokacijsku dozvolu od Splitsko – dalmatinske županije, a za građevinsku dozvolu, potrebna je odluka o posebnoj uporabi pomorskog dobra. Radovi će početi kada se pribave svi potrebni dokumenti.

Pogledajte ovdje sve što vas zanima o ovom opasnom materijalu i saznajte imate li azbesta u svojoj kući.

Copy link
Powered by Social Snap