Pretraga

Oprezno s produžnim kabelima. U tjedan dana zbog njih izgorjele dvije kuće

A- A+

U tjedan dana u Hrvatskoj su se dogodila dva požara uzrokovana kvarom na električnim instalacijama. Osim u mjestu Hrtić na području Dvora, požar se dogodio i na području Dubrave. Zbog toga je vrlo važno voditi računa na koji način koristimo produžni kabel.

Opasno je koristiti stare i oštećene produžne kablove s obzirom na to da mogu uzrokovati strujni udar i također povećavaj rizik od požara u domu I Foto: Unsplash

Produžni kabel može biti uzrok požara, čemu smo mogli svjedočiti nakon što je to bio uzrok dviju nesreća koje su se dogodile u samo tjedan dana.

U mjestu Hrtić na području Dvora, 22. veljače, izbio je požar u obiteljskoj kući. Policijski službenici su u suradnji s inspektoratom zaštite od požara, eksploziva i oružja ove Policijske uprave obavili očevid kojim je utvrđeno da je do požara došlo uslijed kvara na električnim instalacijama (produžni kabel) na koji su bili priključena trošila. U ovom požaru u potpunosti je izgorio kat kuće i krovište, a požar su ugasili pripadnici DVD Hrvatska Kostajnica i Dvor dok materijalnu štetu vlasnik procjenjuje na oko 300.000 kuna.

Četiri dana ranije iz istog razloga dogodio se požar u Dubravi.

– Obavljenim očevidom na području Dubrave u Ivanovićevoj ulici, utvrđeno da je požar najvjerojatnije izbio uslijed kvara na električnom produžnom kablu. Visina materijalne štete za sada nije utvrđena, izvijestili su tada iz Policijske uprave zagrebačke.

Izdvojeni članak

Predstavljen priručnik o uporabi toplinsko-izolacijskih materijala kroz zaštitu od požara

Zbog čega dolazi do kvarova?

Vrlo je važno obratiti pažnju na produžne kablove u kući ili stanu.

Naime, svi veliki kućanski aparati poput štednjaka, frižidera i mašine za pranje rublja moraju biti direktno uključeni u svoju utičnicu, a ne spojeni preko produžnog kabela. Ako nekoliko velikih aparata uključujete u struju preko jednog kabela, riskirate kratki spoj koji može prouzročiti požar.

Isto tako, opasno je koristiti stare i oštećene produžne kablove s obzirom na to da mogu uzrokovati strujni udar i također povećavaj rizik od požara u domu.

Copy link
Powered by Social Snap