Pretraga

Predstavljen priručnik o uporabi toplinsko-izolacijskih materijala kroz zaštitu od požara

A- A+

Na svjetskoj razini najveći broj osoba strada u stambenim zgradama, a glavni uzrok smrti jest djelovanje toksičnih plinova koji nastaju toplinskom razgradnjom materijala. To vrijedi i za Hrvatsku, a i ostale zemlje EU-a. Cilj tehničkog priručnika Sigurna uporaba toplinsko-izolacijskih materijala u građevinama s aspekta zaštite od požara, u izdanju Hrvatske gospodarske komore i Građevinskog fakulteta u Zagrebu, je prikazati pravilnu izvedbu specifičnih detalja gorivih toplinsko-izolacijskih materijala, koji po svojoj količini i opsegu pridonose najviše povećanju požarne opasnosti u zgradama

Boris Simonić, Marija Jelčić Rukavina i Milan Carević; Izvor: HGK.

Posljednja istraživanja pokazuju da je danas sigurno vrijeme evakuacije u slučaju požara u stambenim zgradama manje od četiri minute. Vrijeme evakuacije je tijekom godina skratila i sve veća uporaba predmeta u kućanstvu koji su izrađeni od zapaljivih materijala. Radi se o prvom stadiju požara gdje je najveća opasnost za stanare gorenje sadržaja prostora. Utjecaj građevnih materijala značajan je u drugoj fazi uznapredovaloga požara.

Izdvojeni članak

Upravitelji zgrada imat će ključnu ulogu u obnovi od potresa

Glavni uzrok smrti u stambenim zgradama

Na svjetskoj razini najveći broj osoba strada u stambenim zgradama, a glavni uzrok smrti jest djelovanje toksičnih plinova koji nastaju toplinskom razgradnjom materijala. To vrijedi i za Hrvatsku, a i ostale zemlje EU-a.

Naime, u najvećem broju slučajeva (više od 80 posto) požar se ograničava na prostoriju u kojoj je nastao. U slučaju daljnjega širenja požara i njegova proboja kroz otvore, ulogu u širenju po ovojnici zgrade imaju i toplinsko-izolacijski materijali. Međutim, tu glavni faktor nije samo gorivost tih materijala, već i način njihove izvedbe.

Dr. sc. Marija Jelčić Rukavina, docentica na Građevinskom fakultetu i koautorica priručnika Sigurna uporaba toplinsko-izolacijskih materijala u građevinama s aspekta zaštite od požara; Izvor: HGK.

Upravo je cilj Tehničkog priručnika Sigurna uporaba toplinsko-izolacijskih materijala u građevinama s aspekta zaštite od požara, u izdanju Hrvatske gospodarske komore i Građevinskog fakulteta u Zagrebu, prikazati pravilnu izvedbu specifičnih detalja gorivih toplinsko-izolacijskih materijala, koji po svojoj količini i opsegu pridonose najviše povećanju požarne opasnosti u zgradama. Također, jedan je od ciljeva uputiti na nedostatke važeće regulative koja je u nekim dijelovima što se tiče uporabe toplinsko-izolacijskih materijala teško primjenjiva, a i različita od uobičajene europske prakse. Priručnik je predstavljen stručnoj javnosti danas na skupu nZEB u obnovi / TRESS na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a nastao je na inicijativu članica HGK iz ove branše, uz potporu Europske poduzetničke mreže (EEN). Autori su doc. dr. sc. Marija Jelčić Rukavina s Građevinskog fakulteta, Milan Carević, viši predavač s Visoke škole za sigurnost, te izv. prof. dr. sc. Zoran Veršić s Arhitektonskog fakulteta.

– Priručnik daje zahtjeve u pogledu zaštite od požara, ali se ne bavi projektantskim rješenjima kojima se osiguravaju ti zahtjevi. Česti su prijepori između projektanata i nadležnih tijela koja odobravaju ta rješenja, dovode do usporavanja ishođenja građevinske dozvole, ili rješenja koja su upitna s aspekta zaštite od požara. Glavni razlog ovog stanja je nedostatak stručne literature iz područja zaštite od požara koja bi ukazivala na principe ispravnih rješenja, kao što je uobičajeno u razvijenim zemljama EU. Primjerice u Njemačkoj postoji Brandschutz atlas, rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.

Viši predavač na Visokoj školi za sigurnost Milan Carević, koautor priručnika Sigurna uporaba toplinsko-izolacijskih materijala u građevinama s aspekta zaštite od požara; Izvor: HGK.

Uočeni problem posebno se aktualizirao pokretanjem procesa povećanja energetske učinkovitosti zgrada, koji bi prema zaključcima iz Kyota, trebao znatno smanjiti emisiju stakleničkih plinova i potrošnju energije i u europskim zemljama. Povećanje debljine toplinsko-izolacijskog sloja ovojnice zgrada najznačajniji je pojedinačni čimbenik koji poboljšava energetsko svojstvo zgrade. Budući da taj proces sve više uzima maha, vidljivi su i nedostaci pojedinih vrsta toplinsko-izolacijskih materijala. Nekoliko velikih požara u svijetu i Europi, nastalih na zgradama s gorivim toplinskim izolacijama, od kojih je po broju žrtava najveći i najkatastrofalniji požar stambenog nebodera Grenfell u Londonu (2017. godine), dodatno je stavilo fokus na ovu temu.

Izdvojeni članak

Urbanistički plan novog zagrebačkog kvarta: Gradit će se zgrade, društveni objekti, a trećina prostora predviđena je za zelenu površinu

Nedostatak edukacije

Profesorica na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, Marija Jelčić Rukavina, kazala je kako danas imamo Zakon o gradnji koji se u zadnjih par godina prilično promijenio, a regulativa u području zaštite od požara ga nije pratila.

– To je jedna relativno nova disciplina i inženjeri koji nam izađu s fakulteta uče iz regulative jer postoji samo jedan kolegij na specijalističkom studiju koji se bavi tom problematikom. Činjenica da imamo manjak znanja utječe i na regulativu jer kad bi se stvorila kritična masa stručnjaka s potrebnim znanjima poboljšala bi se i regulativa jer bi mogli integralno razmišljati i o požaru i ostaloj problematici. Ne smijemo dopustiti da nam se požar dogodi u praksi pa da iz toga učimo, upozorila je Jelčić Rukavina, dodavši da se regulativa i edukacija u Hrvatskoj moraju pokrenuti.

Sudionici panela na predstavljanju priručnika (s liijeva na desno): Boris Simonić, Marija Jelčić Rukavina i Milan Carević; Izvor: HGK.

Predsjednik Hrvatske udruge za zaštitu od požara Milan Carević složio se s konstatacijom da imamo problem s obrazovanjem.

– Mi na fakultetima praktički nemamo nijedan konkretan predmet koji se bavi zaštitom od požara. To je jedan od temeljnih zahtjeva pri izgradnji, poput mehaničke stabilnosti o kojoj smo imali pet, šest predmeta. Svi naši kolege su samouki jer ne stječu bazna znanja na fakultetu. Zbog toga se događaju razne situacije u kojima se rješenja lako osporavaju jer svatko ima svoju viziju koja se ne temelji na stručnosti, već slobodnoj interpretaciji.

Napredak je da imamo licencirane ljude za izradu elaborata, a novi pravilnik koji imamo je kompliciraniji i očekuje da projektant razumije i druge struke, barem na elementarnoj razini, rekao je Carević, uz napomenu da se presporo mijenjamo na tom području.

Izdvojeni članak

Najvažnije novosti iz struke na jednom mjestu: Pretplatite se na naš newsletter

Neki inzistiraju i na boljoj zaštiti od propisane

Boris Simonić iz tvrtke Knauf je naglasio da smo u zadnjih 30-ak godina ipak ostvarili veliki napredak u osvješćivanju o opasnosti od požara, a to je dodatno ubrzano nakon pristupanja EU zbog prilagodbe europskim direktivama.

– Projektantima je važno da se zaštita od požara uklopi u prostor, tržište traži zaštitu koja ne zauzima puno prostora. Što se investitora tiče, neki inzistiraju i na boljoj zaštiti od propisane, a mali graditelji su također svjesni važnosti zaštite od požara, izjavio je Simonić, istaknuvši da njegova tvrtka i privatni sektor općenito troše velika sredstva na razvoj novih, boljih materijala.

Priručnik je namijenjen svim uključenima u proces energetske obnove zgrada: investitorima, projektantima, izvođačima, javnopravnim tijelima (prije svega inspekcijskim) koja sudjeluju u tom procesu, članovima inženjerskih komora, studentima graditeljske struke (građevinarima i arhitektima), članovima različitih udruga koje se bave zaštitom od požara ili udružuju proizvođače toplinskih sustava ili izvođača te zainteresiranoj javnosti zbog objektivnog informiranja o činjenicama u vezi s energetskom obnovom zgrada s aspekta zaštite od požara.

Priručnik Sigurna uporaba toplinsko-izolacijskih materijala u građevinama s aspekta zaštite od požara možete pronaći u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap