Pretraga

OŠ Kajzerica u derutnom stanju: Je li za to kriva prebrza izgradnja?

A- A+

Prije osam godina je dovršen novi odgojno-obrazovni kompleks na Kajzerici: otvoreni su vrtić, osnovna i srednja škola. Gradnja osnovne škole je dovršena u rekordnom roku. Umjesto predviđenih 19 mjeseci, bila je otvorena već nakon devet. Postavlja se pitanje – je li zbog loše gradnje sada škola u derutnom stanju?

OŠ Kajzerica | foto: Srednja.hr, Petra Šimunović

Kamen temeljac za izgradnju škole, koja je koštala više od 80 milijuna kuna, postavljen je u kolovozu 2013. godine, a samo devet mjeseci nakon, škola je otvorena. Radovi su trebali biti dovršeni u 19 mjeseci, ali se sve uspjelo dovršiti i puno ranije. Škola je trenutno u lošem stanju, pa se postavlja pitanje – je li gradnja bila zbrzana i loša? Bivši pročelnik za obrazovanje, Ivica Lovrić, smatra da to dvoje nije povezano, piše HRT.

– Brzina gradnje sigurno nije utjecala na kvalitetu tih fasadnih ploča, nego netko njih razbija. One su znale pucati i ranije, prije svega od udaraca loptom ili eventualno od strane nekih vandala, ali mi smo to redovito mijenjali. Ako vi ne zamijenite jednu puknutu ploču, očito to daje poticaj onima koji su skloni oštećivanju imovine, da to čine i dalje, rekao je Lovrić.

OŠ Kajzerica | foto: Srednja.hr, Petra Šimunović

Nezadovoljni su i svi koji žive na Kajzerici, a pogotovo roditelji djece. U Facebook grupi ZaKAJ? Za KAJzericu, povela se rasprava o ovoj temi.

Izdvojeni članak

Grade se fotonaponske elektrane na krovovima škola i vrtića: Projekt vrijedan milijun eura

– Drvena stolarija na objektima vrtića i škola ubrzano propada, i ako brzo ne interveniraju, pokrpaju i zaštite je, uskoro će morati ih mijenjati kompletno, a to puno više košta. Netko se mora brinuti o tome. Treba se hitno prijaviti odgovornima. Žalosno je da roditelji moraju na takve stvari upozoravati umjesto odgovornih. Fasada škole vidljivo propada, bolje napisati opada, a škola svoja vrata otvara uskoro … o sigurnosti djece koja će opet boraviti pored ovakve zgrade, pitam se tko brine. Možda netko zna vise o ovome, jer ja dvije godine informacije ili nisam dobila ili sam dobila na kapaljku. Problem je sustavno na opciji ‘ignore’. Očito treba prijaviti nekoj inspekciji pa da barem ograde taj dio jer do sada financijska sredstva za popravak nisu našli, barem koliko je meni poznato, jedna je od objava u grupi ZaKAJ? Za KAJzericu.

OŠ Kajzerica | foto: Srednja.hr, Petra Šimunović

Iz Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade su rekli kako problem postoji dugo, još od otvorenja škole. Iako Lovrić kaže da su ploče bile redovito mijenjane, nova vlast tvrdi da nisu, a iz škole nisu htjeli komentirati situaciju. Luka Juroš, novi pročelnik za obrazovanje, sastao se s ravnateljicom škole Majdom Tometić i sanacija pročelja je postala prioritet – pokreće se postupak javne nabave. Prenosimo odgovor iz Grada za HRT u cijelosti.

Oštećenja i puknuća fasadnih ploča na objektu OŠ Kajzerica dugogodišnji su problem, koji se javio nedugo nakon otvorenja 2014. godine. S obzirom da pročelje nije sanirano čim su se pojavila prva puknuća, niti je na odgovarajući način zaštićeno od udaraca lopte sa školskog igrališta, oštećenja su se s godinama pogoršavala.

Novi pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, g. Luka Juroš, koji je imenovan koncem srpnja ove godine, razgovarao je u četvrtak s ravnateljicom škole OŠ Kajzerica, gđom Majdom Tometić. Imajući, prije svega, u vidu sigurnost učenika i djece koja borave na školskom igralištu, sanaciju fasade OŠ Kajzerica u najkraćem mogućem roku postavio je prioritetom te je u tijeku pokretanje postupka javne nabave za sanaciju. U dogovoru s ravnateljicom škole, do sanacije pročelja, dio dvorište škole, neposredno uz oštećeno pročelje, ogradit će se zaštitnom ogradom.

Objekt OŠ Kajzerica gradila je zajednica ponuditelja GRADNJA d.o.o., Osijek, ZAGREB-MONTAŽA d.o.o., Zagreb, TEHNOZAVOD-MARUŠIĆ d.o.o., Zagreb, ZAVOD ZA ISPITIVANJE KVALITETE d.o.o. Zagreb i ZAVOD ZA UNAPREĐIVANJE SIGURNOSTI d.d., Osijek. Spomenuta je škola otvorena 2014. godine i opremljena je vanjskim videonadzorom.

OŠ Kajzerica | foto: Srednja.hr, Petra Šimunović

Copy link
Powered by Social Snap